Σαλπιγγογραφία

Φροντίδα

Σαλπιγγογραφία

Η σαλπιγγογραφία είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο που κύριο στόχο έχει τη διερεύνηση της υπογονιμότητας με τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων. Πρόκειται για μια εξέταση μέσω της οποίας απεικονίζεται η μήτρα και οι σάλπιγγες και εντοπίζονται τυχόν αποφράξεις ή εγγενή προβλήματα στις δύο αυτές περιοχές.

Η σαλπιγγογραφία ή αλλιώς υστεροσαλπιγγογραφία, διενεργείται σε ακτινολογικό μηχάνημα με την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας μέσω καθετήρα που τοποθετεί ο γιατρός στον τράχηλο, η πορεία της οποίας παρακολουθείται σε οθόνη ακτινοσκοπήσεων. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου μισή ώρα. Η ουσία κατευθύνεται από τη μήτρα προς τις σάλπιγγες και η πορεία παρακολουθείται ακτινοσκοπικά.

Μέσω της σαλπιγγογραφίας μπορεί να εντοπιστεί η απόφραξη των σαλπίγγων που έχει προκληθεί από συμφύσεις, φλεγμονές και όγκους και δυσκολεύει τη γονιμοποίηση, αλλά και να αναγνωριστεί μια ανατομική ανωμαλία της μήτρας που ενδεχομένως να οδηγεί σε αποβολές ή αποτυχία εμφύτευσης.

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία

Η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία βασίζεται στις αρχές της κλασικής σαλπιγγογραφίας όσον αφορά τη διαδικασία, απλώς αντί για τη σκιαγραφική ουσία, χρησιμοποιείται ένα ειδικό τζελ, το οποίο είναι υποαλλεργικό και πέρα από τον διαγνωστικό του ρόλο, μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, αφού διαθέτει και ήπια αποφρακτική δράση. Η εξέταση δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία ούτε τη λήψη αντιβίωσης ή αναλγητικού. Σε αντίθεση δε με την κλασική σαλπιγγογραφία, δεν χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου, αν και καλό είναι να διενεργείται πριν από την ωορρηξία.

Κοντά σας

Δωρεά Σπέρματος Θεσσαλονίκη