Δωρεά Σπέρματος
Η δωρεά σπέρματος εφαρμόζεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση ή στην σπερματέγχυση:
- Όταν ο σύντροφος/σύζυγος έχει διαγνωσθεί με αζωοσπερμία, έχει προηγηθεί ογκολογική θεραπεία που επηρέασε το σπέρμα του, νοσεί ή είναι φορέας σοβαρής γενετικής ή μεταδοτικής ασθένειας και όταν υπάρχει μεγάλο ρίσκο μετάδοσης κληρονομικής ασθένειας όπου η προεμφυτευτική διάγνωση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.
- Στις περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν μονογονεϊκή οικογένεια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του προγράμματος με δωρεά σπέρματος είναι:
-Ο προγραμματισμός ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό για: λήψη πλήρους ιστορικού, ενημέρωση/συμβουλευτική επί του προγράμματος, διενέργεια/έλεγχος των εξετάσεων και εκτίμηση της καταλληλότερης θεραπευτικής προσέγγισης.
-Η επικοινωνία με τη Fertilia για τη δημιουργία καρτέλας ασθενή και την ενημέρωση σχετικά με: τη συνολική διαδικασία, τις προαπαιτούμενες εξετάσεις προεγχειρητικού ελέγχου, την προσκόμιση των νομικών εγγράφων και την υπογραφή των φορμών συναίνεσης.
Το σπέρμα δότη, προέρχεται:
- -Από Τράπεζες Κρυοσυντήρησης Σπέρματος της Ελλάδας ή του Εξωτερικού. Οι Τράπεζες Σπέρματος υποβάλλουν τους δότες σε διεξοδικό ιατρικό έλεγχο βάσει της νομοθεσίας. Όλα τα κρυοσυντηρημένα δείγματα σπέρματος που παραλαμβάνει η Fertilia, συνοδεύονται από πιστοποιητικά/ έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο δότης σπέρματος έχει υποβληθεί στον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.Κατά την επιλογή του δότη από τον λήπτη/λήπτρια λαμβάνονται ιδίως υπόψη η ομάδα αίματος στο σύστημα ΑΒΟ και Rhesus, καθώς και τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά (χρώμα μαλλιών- ματιών- επιδερμίδας, ύψος).
- -Aπό συγγενή του ίδιου φύλου (εξ’ αίματος) σε πλάγια γραμμή, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και κατόπιν έγκρισης της Εθνικής Αρχής.
Στη Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα η ταυτότητα του δότη να είναι επώνυμη, ανώνυμη ή να γνωστοποιηθεί στο τέκνο μετά την ενηλικίωσή του, εάν το ίδιο το αιτηθεί. Η ταυτότητα του τέκνου και των γονέων δε γνωστοποιείται στους δότες σπέρματος.
Τα στάδια στην εξωσωματική γονιμοποίηση με δότη σπέρματος, είναι:
- Επιλογή και εφαρμογή του επιλεγμένου/εξατομικευμένου πρωτοκόλλου θεραπείας: Είτε ο ιατρός, επιλέξει πρωτόκολλο σε φυσικό κύκλο, παρακολουθώντας το ωάριο που παράγεται φυσιολογικά κάθε μήνα από τις ωοθήκες, είτε επιλέξει πρωτόκολλο με φαρμακευτική αγωγή (ενέσιμη θεραπεία/χάπια) που βοηθά στην ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων, η παρακολούθηση διαρκεί 9 με 12 ημέρες και γίνεται υπερηχογραφικά και με ορμονικό έλεγχο.
- Ωοληψία/Συλλογή Σπέρματος: Όταν το μέγεθος το ωοθυλακίων είναι ιδανικό, θα προγραμματιστεί η ωοληψία. Την ημέρα της ωοληψίας η γυναίκα/ ζεύγος θα πρέπει να προσέλθουν στη Fertilia 45 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Η γυναίκα 7 ώρες πριν την ωοληψία και μέχρι την ολοκλήρωσή της, θα πρέπει να παραμείνει νηστική (χωρίς φαγητό/νερό).Το σπέρμα του δότη, αποψύχεται και χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση.Η ωοληψία διενεργείται στις πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες της Fertilia, υπό ήπια ενδοφλέβια αναλγησία (μέθη) και διαρκεί 15-20 λεπτά. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, διακολπικά και με ειδική βελόνα ωοληψίας, αναρροφεί το υγρό όλων των ωοθυλακίων που ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή. Το ωοθυλακικό υγρό που συλλέγεται, παραδίδεται άμεσα στους εμβρυολόγους της Fertilia, οι οποίοι με τη βοήθεια του μικροσκοπίου, ελέγχουν το υγρό και εντοπίζουν τα ωάρια. Έπειτα, απομονώνουν το ωάρια από το ωοθυλακικό υγρό και το τοποθετούν σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό. Η γυναίκα μετά την ωοληψία παραμένει στην αίθουσα ανάνηψης της Fertilia για περίπου μία ώρα, μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της. Έπειτα, ενημερώνεται από τον γυναικολόγο για τον αριθμό των ωαρίων που συλλέχθηκαν. Μετά την ωοληψία, συστήνεται η αποφυγή απότομων κινήσεων/έντονων δραστηριοτήτων, ενώ κατά την αναχώρηση από την μονάδα θα πρέπει να συνοδεύεται, καθώς δεν επιτρέπεται η οδήγηση. Στη συνέχεια συνιστώνται ανάπαυση και ένα ελαφρύ γεύμα, που δεν θα συνοδεύεται σε καμία περίπτωση από αλκοόλ.
- Γονιμοποίηση (Κλασική: IVF – In Vitro Fertilization ή Μικρογονιμοποίηση: ICSI), καλλιέργεια των και παρακολούθηση της εξέλιξης των εμβρύων: Μετά τη λήψη του γενετικού υλικού, τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα τρίτου δότη, κάτω από ειδικές συνθήκες εργαστηρίου (in vitro) και τοποθετούνται σε ειδικούς επωαστές, όπου καλλιεργούνται και αξιολογούνται. Την επόμενη ημέρα από την ωοληψία, η εμβρυολογική ομάδα της Fertilia, αξιολογεί τη γονιμοποίηση και ενημερώνει για τον αριθμό των ωαρίων που έχουν γονιμοποιηθεί.
- Κρυοσυντήρηση: Τα υπεράριθμα έμβρυα, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν με σύγχρονες και ασφαλείς τεχνικές, για μελλοντική χρήση.
- Εμβρυομεταφορά: Η εμβρυομεταφορά αποτελεί την ολοκλήρωση κάθε προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη μεταφορά του/των καλύτερου/ων εμβρύου/ων στην ενδομήτρια κοιλότητα. Πραγματοποιείται μετά από προετοιμασία ενδομητρίου, την 2η μέχρι 6η ημέρα μετά την ωοληψία (φρέσκια εμβρυομεταφορά) ή σε επόμενο κύκλο (κρυοσυντηρημένη εμβρυομεταφορά). Η διαδικασία διαρκεί 5-10 λεπτά, διενεργείται από τον γυναικολόγο, σε χειρουργική αίθουσα της Fertilia, συνήθως χωρίς ενδοφλέβια αναλγησία (μέθη), υπό υπερηχογραφική κοιλιακή παρακολούθηση και με τη χρήση ειδικού καθετήρα. Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, η γυναίκα θα πρέπει να έχει γεμάτη ουροδόχο κύστη για καλύτερη υπερηχογραφική απεικόνιση.
Σπερματέγχυση με δότη σπέρματος:
Η ενδομήτρια σπερματέγχυση με σπέρμα τρίτου δότη, μπορεί να γίνει σε φυσικό κύκλο παρακολουθώντας το ωάριο που παράγεται φυσιολογικά κάθε μήνα από τις ωοθήκες ή με ήπια φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στην ανάπτυξη περισσότερων του ενός ωοθυλακίων. Η ανάπτυξη των ωοθυλακίων, παρακολουθείται περίπου για 10-12 ημέρες, με υπερηχογραφικό/ορμονικό έλεγχο. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ωοθυλακίων υπερβεί το όριο, η διαδικασία αναβάλλεται.
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης διαρκεί 10 λεπτά και χρειάζεται η γυναίκα να έχει γεμάτη ουροδόχο κύστη για καλύτερη υπερηχογραφική απεικόνηση, να αποψυχθεί το σπέρμα του δότη και να γίνει χρήση του ειδικού καθετήρα για έγχυση του σπέρματος στην ενδομήτρια κοιλότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δωρεάς, μπορείτε να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό και στο επιστημονικό προσωπικό της Fertilia.