Εμβρυομεταφορά με φρέσκα ή κατεψυγμένα έμβρυα;
Η εμβρυομεταφορά είναι το τελευταίο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ίσως το σημαντικότερο, αλλά και αυτό που προκαλεί συνήθως το μεγαλύτερο άγχος στη γυναίκα, αφού θεωρείται καθοριστικό για την επιτυχία της διαδικασίας. Πρόκειται για τη μεταφορά των εμβρύων από το εργαστήριο στην κοιλότητα της μήτρας. Συχνά το ζευγάρι που φτάνει στο σημείο αυτό καλείται να αποφασίσει αν θα επιλέξει τη μεταφορά σε φρέσκο κύκλο ή θα καταψύξει τα έμβρυα που έχουν προκύψει από τη γονιμοποίηση των ωαρίων, ώστε να μεταφερθούν σε επόμενους.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια και προτού οι μέθοδοι κρυοσυντήρησης εξελιχθούν, η μεταφορά των εμβρύων αμέσως μετά τη δημιουργία τους στο εργαστήριο ήταν η μόνη επιλογή. Η κατάψυξη όλων ή μερικών εμβρύων είναι μια επιλογή, που εμφανίστηκε χάρη στην κρυοσυντήρηση.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κατάψυξης των εμβρύων
Ποια είναι όμως τελικά η ιδανικότερη επιλογή και πώς επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης και γέννησης ενός υγιούς παιδιού; Μελέτες έχουν δείξει πως οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές, με τη διαφορά πως η κατάψυξη εμβρύων συνοδεύεται από συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της εμβρυομεταφοράς αμέσως μετά τη γονιμοποίηση, τα οποία μπορεί να ευνοήσουν την επιτυχία της διαδικασίας.
Το πρώτο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι πως δίνεται χρόνο στο ενδομήτριο να επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση, η οποία έχει επηρεαστεί από τη λήψη φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών που έχει προηγηθεί κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ποιότητα του ενδομητρίου που θα υποδεχθεί τα έμβρυα είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της διαδικασίας.
Επίσης, η εμβρυομεταφορά σε κατεψυγμένο κύκλο μειώνει το ενδεχόμενο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που είναι πιθανό κατά τη μεταφορά εμβρύων σε φρέσκο κύκλο. Όταν το σύνδρομο αυτό εμφανιστεί, η γυναίκα αισθάνεται πόνο στις ωοθήκες και την κοιλιά και αντιμετωπίζει μια σειρά συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και φούσκωμα.
Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως η κρυοσυντήρηση των εμβρύων μπορεί να είναι καταλληλότερη επιλογή για τις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης που έχουν καταγραφεί σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι οποίες μπήκαν στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι υψηλότερα μετά από εμβρυομεταφορά σε κατεψυγμένο κύκλο.
Παλαιότερα ο βασικός προβληματισμός που επικρατούσε για την κρυοσυντήρηση εμβρύων ήταν η ασαφής εικόνα για το πόσο θα επηρέαζε την υγεία του εμβρύου. Με τα τελευταία όμως δεδομένα έχει γίνει σαφές πως η διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης είναι ασφαλής, ενώ η κρυοσυντήρηση των εμβρύων δεν έχει παρενέργειες. Μάλιστα οι εγκυμοσύνες μετά από εμβρυομεταφορά αποψυγμένων εμβρύων έχουν συνδεθεί με μικρότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, μειωμένου βάρους γέννησης, περιγεννητικής θνητότητας και αιμορραγίας της γυναίκας μετά τον τοκετό.
Κάθε ζευγάρι που μπαίνει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης καλό είναι να συζητήσει με τον ειδικό από τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τις διαθέσιμες επιλογές του, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα. Στη Fertilia είμαστε δίπλα σας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.