Εξωσωματική γονιμοποίηση vs σπερματέγχυσης: Πού υπερέχει;
Mία από τις διαθέσιμες επιλογές που έχει ένα ζευγάρι πριν οδηγηθεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Το αν θα επιλεγεί όμως η ενδομήτρια σπερματέγχυση ή η εξωσωματική γονιμοποίηση προϋποθέτει την απάντηση μιας σειράς ερωτημάτων, όπως: ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, πόσες ενδομήτριες σπερματεγχύσεις πρέπει να γίνουν προτού προχωρήσουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας με IUI και IVF, αλλά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έναντι της ενδομήτριας σπερματέγχυσης.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος, καθώς η βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της, αλλά και η γνώση και η τεχνολογία για την εφαρμογή της εξελίσσονται, οδηγώντας στην αναζήτηση τέτοιων λύσεων νωρίτερα από ότι στο παρελθόν. Μάλιστα, το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία υπογονιμότητας.
Σε γενικές γραμμές η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η συνηθέστερη επιλογή σε ζευγάρια που μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο προσπάθειας δεν κατάφεραν να συλλάβουν και αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προβλήματα γονιμότητας:
- Αποφραγμένες σάλπιγγες ή πυελικές συμφύσεις με παραμορφωμένη πυελική ανατομία.
- Σοβαρή ενδομητρίωση.
- Σοβαρή υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα).
- Ηλικία γυναικών άνω των 38 ετών.
- Αποτυχία μετά από 2-3 κύκλους διέγερσης ωοθηκών με ενδομήτρια σπερματέγχυση.
- Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών.
Η σύγκριση των ποσοστών επιτυχίας των δύο θεραπειών
Τι διαπιστώνουμε όμως αν συγκρίνουμε τα ποσοστά επιτυχίας των δύο θεραπειών;
Ένα ζευγάρι στο οποίο η γυναίκα είναι 30 ετών με ανεξήγητη υπογονιμότητα και προσπαθεί επί 2 χρόνια να πετύχει τη σύλληψη έχει περίπου:
- 8%-12% πιθανότητα σύλληψης ανά μήνα με ενδομήτρια σπερματέγχυση με διέγερση για έως και 3 κύκλους.
- 55% πιθανότητα να αποκτήσει μωρό μετά από έναν κύκλο (μήνα) θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Επίσης, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποδεικνύεται για ορισμένα ζευγάρια ως η πιο οικονομική θεραπεία κατά την αξιολόγηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των θεραπειών υπογονιμότητας.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια πως κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει προκλήσεις γονιμότητας πρέπει να προχωρά σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Κάθε φορά οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό το πρίσμα των διαφορετικών αναγκών του κάθε ζευγαριού και των θεμάτων γονιμότητας που καλούνται να διαχειριστούν. Όμως υπάρχουν ζευγάρια που θα ωφεληθούν τελικά, αν επιλέξουν τη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης νωρίτερα. Δεν θα χάσουν έτσι πολύτιμο χρόνο με περισσότερες εξετάσεις, περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερους κύκλους IUI που έχουν σχετικά χαμηλή απόδοση για την επιτυχία της σύλληψης.
Στη Fertilia προσφέρουμε όλο το φάσμα των υπηρεσιών διερεύνησης της γονιμότητας, αλλά και θεραπειών, από την κρυοσυντήρηση σπέρματος/ωραρίων και την εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τη δωρεά σπέρματος/ωαρίων και τη σπερματέγχυση. Στελεχωμένη με έμπειρους επιστήμονες με θητεία σε διεθνή κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η Fertilia διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και εφαρμόζει προηγμένες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
INFO
Δήμητρα Κύρου MD, PhD
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος,
Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
Επιστημονική Σύμβουλος Fertilia