Φροντίδα

Δωρεά Σπέρματος

Η δωρεά σπέρματος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ο σύντροφος έχει διαγνωσθεί σε αζωοσπερμία ή σε περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν μονογονεϊκή οικογένεια. Η Fertilia συνεργάζεται με τράπεζες σπέρματος σε Ελλάδα και εξωτερικό και συνδράμει στην επιλογή του κατάλληλου δότη. Οι δότες σπέρματος έχουν υποβληθεί σε σχολαστικό ιατρικό έλεγχο βάσει της νομοθεσίας και το σπέρμα τους είναι υψηλής ποιότητας. Η δωρεά σπέρματος στην Ελλάδα παραμένει ανώνυμη για πάντα, βάσει νόμου.

​Η δωρεά σπέρματος μπορεί να εφαρμοστεί είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση είτε με σπερματέγχυση.

​Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά σπέρματος:

​Διέγερση ωοθηκών: 

Η γυναίκα λαμβάνει ορμόνες για την διέγερση των ωοθηκών της. Σε έναν φυσιολογικό κύκλο μια γυναίκας, παράγεται ένα ώριμο ωάριο που απελευθερώνεται με την ωορρηξία στην σάλπιγγα. Σε κύκλο κρυοσυντήρησης ωαρίων χορηγούμε ορμόνες στην γυναίκα σαν αυτές που παράγει μόνη της, αλλά σε μεγαλύτερες δόσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουμε περισσότερα ωάρια να ωριμάσουν.

Στο βραχύ πρωτόκολλο, η διέγερση ξεκινάει την 2η ή την 3η μέρα του κύκλου και η πορεία της θεραπείας ελέγχεται υπερηχογραφικά και με αιματολογικό έλεγχο ορμονών.

Η όλη διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 12 ημέρες και η γυναίκα θα επισκεφτεί την μονάδα για έλεγχο της πορείας της 3 με 4 φορές. Όταν τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες της έχουν ικανοποιητικό μέγεθος, τότε διενεργείται πρόκληση ωορρηξίας με χορήγηση ενέσεως ώστε να ολοκληρωθεί η ωρίμανση των ωαρίων στις ωοθήκες. Λίγο πριν γίνει ωορρηξία διενεργείται η ωοληψία. Για παράδειγμα, αν η πρόκληση ωορρηξίας γίνει Τετάρτη βράδυ, η ωοληψία θα διενεργηθεί Τετάρτη πρωί.

​Ωοληψία:

​Η ωοληψία διενεργείται στις καινούργιες πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες της Fertilia, από εξειδικευμένο στην εξωσωματική γυναικολόγο. Πρόκειται για μια απλή χειρουργική διαδικασία που διαρκεί 10 με 15 λεπτά και διενεργείται με μέθη.

Στην ωοληψία συλλέγεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο το υγρό από όλα τα ωοθυλακία που ανταποκρίθηκαν στην διέγερση. Το υγρό που συλλέγεται ελέγχεται από τους εμβρυολόγους της Fertilia με στερεοσκόπιο και εντοπίζονται τα ωάρια. Η γυναίκα μετά την ωοληψία παραμένει στην πολυτελή αίθουσα ανάνηψης της Fertilia για περίπου μία ώρα και ενημερώνεται από τον γυναικολόγο για τον αριθμό των ωαρίων που συνελέγησαν.

​Συλλογή σπέρματος:

Το σπέρμα του δότη θα αποψυχθεί στο εργαστήριο της Fertilia και θα χρησιμοποιηθεί για την γονιμοποίηση των ωαρίων.

​Γονιμοποίηση:

Έχοντας τα ωάρια και το σπερματοζωάρια στο εργαστήριο η εμβρυολόγοι προχωρούν στην γονιμοποίησή τους για την δημιουργία εμβρύων.

​Καλλιέργεια:

Η καλλιέργεια των εμβρύων γίνεται στο σύγχρονο εργαστήριο της Fertilia και η ενημέρωση γίνεται από το επιστημονικό προσωπικό για την πορεία τους.

​Εμβρυομεταφορά:

Η εμβρυομεταφορά διενεργείται στην χειρουργική αίθουσα της Fertilia, από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Η εμβρυομεταφορά είναι μια ανώδυνη απλή διαδικασία που διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Ο γυναικολόγος με την καθοδήγηση κοιλιακού υπερήχου τοποθετεί το έμβρυο μέσα στην κοιλότητα της μήτρας με έναν ειδικό καθετήρα.

Η απόφαση για το αριθμό των εμβρύων και το χρόνο της τοποθέτησης (3η ή 5η μέρα μετά την ωοληψία) λαμβάνεται από τον γυναικολόγο σε συνεργασία με τον εμβρυολόγο και ύστερα από συζήτηση  με την γυναίκα.

​Κρυοσυντήρηση:

Τα έμβρυα που δεν μεταφέρονται στην γυναίκα καταψύχονται με σύγχρονες και ασφαλείς τεχνικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια άλλη προσπάθεια.

​Η εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων είναι μια αρκετά απλή διαδικασία που περιλαμβάνει την ορμονική προετοιμασία του ενδομητρίου ή μπορεί να διενεργηθεί σε φυσικό κύκλο χωρίς καμία χορήγηση φαρμάκων.

Η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να γίνει είτε με ήπια διέγερση είτε σε φυσικό κύκλο κυρίως σε περιπτώσεις χαμηλού ωοθηκικού αποθέματος.

Σπερματέγχυση με δωρεά σπέρματος:

Στην σπερματέγχυση το σπέρμα του δότη εγχύεται στην ενδομητρική κοιλότητα με ειδικό καθετήρα. Στόχος είναι η διέγερση του ωαρίου που απελευθερώνεται με την ωορρηξία. Η σπερματέγχυση είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί περίπου 5 λεπτά.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έναν φυσικό κύκλο, όπου παρακολουθούμε την ανάπτυξη των ωοθυλακίων υπερηχογραφικά και με ορμονικό έλεγχο. Σπερματέγχυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κύκλο με χρήση ορμονών που βοηθούν στην ανάπτυξη των ωοθυλακίων.

Κοντά σας

Δωρεά Σπέρματος Θεσσαλονίκη

Σεβασμός