Νέα δεδομένα για τη γονιμότητα από την υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία
Η σαλπιγγογραφία είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο που κύριο στόχο έχει τη διερεύνηση της υπογονιμότητας με τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων. Πρόκειται για μια εξέταση μέσω της οποίας απεικονίζεται η μήτρα και οι σάλπιγγες και εντοπίζονται τυχόν αποφράξεις ή εγγενή προβλήματα στις δύο αυτές περιοχές.
Στην κλασική της μορφή έχει ακτινολογικό χαρακτήρα και διενεργείται με την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας μέσω καθετήρα που τοποθετεί ο γιατρός στον τράχηλο, η πορεία της οποίας παρακολουθείται σε μια οθόνη ακτινοσκοπήσεων. Πλέον όμως η νέα, σύγχρονη εκδοχή της, η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία, την οποία διενεργεί η Fertilia, αλλάζει τα δεδομένα. Η εξέταση καθίσταται ανώδυνη, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα της κλασικής σαλπιγγογραφίας και αποκλείοντας τα μειονεκτήματά της, όπως είναι ο πόνος και η ακτινοβολία.
Η σαλπιγγογραφία συνιστάται για τη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας, αλλά και σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. Έτσι, μέσω αυτής μπορεί να εντοπιστεί η απόφραξη των σαλπίγγων που έχει προκληθεί από συμφύσεις, φλεγμονές και όγκους και δυσκολεύει τη γονιμοποίηση, αλλά και να αναγνωριστεί μια ανατομική ανωμαλία της μήτρας που ενδεχομένως να οδηγεί σε αποβολές.
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Τα πλεονεκτήματα
Η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία διενεργείται από ειδικό αναπαραγωγής, διαρκεί μόλις 10 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη, σε αντίθεση με την κλασική σαλπιγγογραφία, η οποία προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις έντονες ενοχλήσεις που θυμίζουν πόνους περιόδου, ενώ έχει συνδεθεί και με την πρόκληση αλλεργίας εξαιτίας της σκιαγραφικής ουσίας. Γι’ αυτό και στις κλασικές σαλπιγγογραφίες ο γιατρός συνήθως προτείνει τη λήψη ενός αναλγητικού λίγη ώρα πριν από την εξέταση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγήσει και αντιβίωση, είτε προληπτικά είτε μετά την εξέταση για την αποτροπή λοιμώξεων.
Όλα αυτά είναι παρελθόν με την υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία, η οποία διενεργείται με υπέρηχο, αποφεύγοντας έτσι την επιβαρυντική για τις ωοθήκες ακτινοβολία. Η εξέταση δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία ούτε τη λήψη αντιβίωσης ή αναλγητικού. Σε αντίθεση δε με την κλασική σαλπιγγογραφία, δεν χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου, αν και καλό είναι να διενεργείται πριν από την ωορρηξία.
Βασίζεται στις αρχές της κλασικής σαλπιγγογραφίας όσον αφορά τη διαδικασία, αφού και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η έγχυση υγρού που πρέπει να διέλθει μέσα από τις σάλπιγγες και να φτάσει στις ωοθήκες. Απλώς αντί για τη σκιαγραφική ουσία, χρησιμοποιείται ένα ειδικό τζελ, το οποίο είναι υποαλλεργικό και πέρα από τον διαγνωστικό του ρόλο, μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, αφού διαθέτει και ήπια αποφρακτική δράση, απομακρύνοντας για παράδειγμα βλέννες που βρίσκει στην πορεία. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο μετά από μια υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης.
Κατά τη διάρκεια της υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας η γυναίκα παρακολουθεί σε ειδικό μόνιτορ την πορεία της εξέτασης, μπορεί στον χώρο του ιατρείου να έχει και τον σύντροφό της, αφού δεν τίθεται θέμα ακτινοβολίας, ενώ μπορεί να πάρει άμεσα τα αποτελέσματα. Παράλληλα, η εξέταση συνδυάζεται με κλασικό υπερηχογράφημα στο οποίο ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής ελέγχει τη μήτρα και τις ωοθήκες για άλλες παθήσεις που συνδέονται με υπογονιμότητα.
Η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς, καθώς έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της και εκτοπίζει την κλασική σαλπιγγογραφία από τη διερεύνηση της διαβατότητας των σαλπίγγων.