Οδηγίες μετά την εμβρυομεταφορά
Η ημέρα της εμβρυομεταφοράς, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και την έναρξη της περιόδου αναμονής μέχρι την ημέρα αιματολογικού ελέγχου Β-Χοριακής γοναδοτροπίνης.
Τις πρώτες ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά συστήνεται η αποφυγή έντονων φυσικών δραστηριοτήτων (π.χ γυμναστήριο,)καθώς και η σεξουαλική επαφή. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι συσπάσεις της μήτρας που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση της εμφύτευσης και της εγκυμοσύνης. Σαφώς, δεν συνιστούμε συνεχή κατάκλιση. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπονται, ενώ η κατανάλωση καφεΐνης καλό είναι να περιορίζεται σε μία δόση την ημέρα.
Οι καθημερινές δραστηριότητες και η εργασία μπορούν να συνεχιστούν αν και εφόσον δε συνδέονται με έντονη σωματική δραστηριότητα. Έγκειται και στην επιθυμία της κάθε γυναίκας αν επιθυμεί να απέχει από την εργασία της για κάποιο διάστημα. Κάθε γυναίκα που υποβλήθηκε σε εμβρυομεταφορά δικαιούται επτά εργάσιμες ημέρες άδεια.
Καθ΄ όλη την περίοδο αναμονής, ενδέχεται να εμφανιστούν: αίσθημα κόπωσης, ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, ήπιοι πόνοι περιόδου, ροζ ή καφέ κολπικά υγρά και ευαισθησία στους μαστούς.
Η εμφάνιση ή η απουσία των συμπτωμάτων, δεν προεξοφλεί θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
Η πλειοψηφία των συμπτωμάτων, εμφανίζεται λόγω της φαρμακευτικής αγωγής.
Στο διάστημα της αναμονής μέχρι τον έλεγχο της εγκυμοσύνης χρειάζεται υπομονή και αισιοδοξία. Η ποιότητα του εμβρύου και οι συνθήκες του ενδομητρίου και της μήτρας είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της προσπάθειας.
*Θωμάς Σταυράκης MD, MSc, Ιατρός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Fertilia
και
Ελένη Καρυπίδου, BSC, Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia