wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Εμβρυολόγων

Σήμερα (25 Ιουλίου) είναι τα γενέθλια της Louise Brown, του πρώτου παιδιού στον κόσμο που γεννήθηκε με χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης το 1978. Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί να εορτάζεται επίσης ως Παγκόσμια Ημέρα Εμβρυολόγων. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει την δυνατότητα σε πολλά άτομα με θέματα υπογονιμότητας να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια, οπότε σας προσκαλούμε να εορτάσετε μαζί με τις 3 έμπειρες εμβρυολόγους της Fertilia τις σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία της αναπαραγωγικής ιατρικής. Είμαστε υπερήφανοι για το ήθος, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των εμβρυολόγων μας στο να διαχειρίζονται όλα τα περιστατικά με απόλυτη στοχοπροσήλωση προκειμένου να βοηθήσουν πολλά ζευγάρια να γίνουν γονείς.

Η υπεύθυνη του εργαστηρίου της Fertilia κα Παπανίκου Χαρά μάς αναλύει τι περιλαμβάνει ο ρόλος του εμβρυολόγου σε καθημερινή βάση, ένας ρόλος απίστευτα απαιτητικός, ο οποίος ωστόσο προσφέρει ταυτόχρονα μεγάλη ικανοποίηση.

Ο ρόλος των εμβρυολόγων μέσα στην ημέρα περιλαμβάνει πολλά καθήκοντα και καμία ημέρα δεν μοιάζει με την προηγούμενη, αν και η ροή της εργασίας είναι συγκεκριμένη. Η μέρα στο εργαστήριο ξεκινά με τον έλεγχο του εργαστηριακού εξοπλισμού προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά πριν απομακρυνθεί οποιοδήποτε έμβρυο από τους επωαστές για έλεγχο. Ο πρώτος έλεγχος αφορά την γονιμοποίηση των ωαρίων ο οποίος έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην συνέχεια ακολουθούν οι αξιολογήσεις των εμβρύων και επιλέγονται τα κατάλληλα έμβρυα για εμβρυομεταφορά ή/και κρυοσυντήρηση. Αν έχουν προγραμματιστεί εμβρυομεταφορές από αποψύξεις εμβρύων τότε αυτές πραγματοποιούνται επίσης νωρίς το πρωί προκειμένου τα έμβρυα να έχουν χρόνο να επανέλθουν της διαδικασίας της απόψυξης και να αξιολογηθούν κατάλληλα πριν την εμβρυομεταφορά. Στο πρωινό πρόγραμμα γίνονται και απαραίτητες ενημερώσεις στα ζευγάρια σε ότι αφορά τις γονιμοποιήσεις και την αξιολόγηση των εμβρύων τους.

Παράλληλα το πρωινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ωοληψίες της ημέρας όπου εντοπίζουμε και καλλιεργούμε τα ωάρια που συλλέγουμε. Ταυτόχρονα με την συλλογή των δειγμάτων σπέρματος των αντρών, ακολουθεί η επεξεργασία τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αργότερα για την γονιμοποίηση των ωαρίων. Μέσα στην ημέρα μπορεί να προκύψουν σπερμοδιαγράμματα, καταψύξεις σπέρματος αλλά και σπερματεγχύσεις οπότε  θα πρέπει ενταχθούν και αυτά μέσα στον απαραίτητο προγραμματισμό του εργαστηρίου. Αν έχει προγραμματιστεί βιοψία όρχεως αυτό απαιτεί αρκετό από τον χρόνο του εμβρυολόγου προκειμένου να απομονώσει και να εντοπίσει την ύπαρξη βιώσιμων σπερματοζωαρίων από τον ιστό ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για γονιμοποίηση ή κρυοσυντήρηση. Μια με δυο ώρες μετά από κάθε ωοληψία τα ωάρια που προορίζονται για μικρογονιμοποίηση (ICSI) πρέπει να καθαριστούν. Η γονιμοποίηση των ωαρίων ακολουθεί 3-4 ώρες μετά από κάθε ωοληψία (είτε πρόκειται για κλασική γονιμοποίηση είτε για μικρογονιμοποίηση). Ειδικά η μικρογονιμοποίηση είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία για τον εμβρυολόγο και απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Όσα περιστατικά περιλαμβάνουν βιοψίες εμβρύων απαιτούν επιπλέον χρόνο του εμβρυολόγου καθώς είναι μια πολύ εξατομικευμένη και χρονοβόρα διαδικασία όπου απαιτείται ο εμβρυολόγος να συγχρονιστεί με τον ρυθμό ανάπτυξης των εμβρύων (βλαστοκύστεων) προκειμένου η βιοψία να γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Το απογεύματα μαζί με τις γονιμοποιήσεις γίνονται ταυτόχρονα και οι εμβρυομεταφορές των εμβρύων που έχουν αξιολογηθεί από το πρωί. Ακολουθεί η προετοιμασία των απαραίτητων εμβρυολογικών εντύπων για τα περιστατικά των επόμενων ημερών, ο έλεγχος των φακέλων των ασθενών, και η προετοιμασία των απαραίτητων καλλιεργητικών που θα χρειαστούμε για τα περιστατικά της επόμενης ημέρας.

Η εμπειρία του κλινικού εμβρυολόγου είναι μείζονος σημασίας και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Κλινική Εμβρυολογία είναι μια εξελισσόμενη νέα επιστήμη η οποία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και των επιστημονικών εξελίξεων.

Η μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Fertilia διαθέτει μια καταπληκτική ομάδα εμβρυολόγων που κάθε μέρα μοιράζεται τα καθήκοντα σε συγκεκριμένα πόστα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση του εργαστηρίου με όφελος πάντα το ζευγάρι. Η επιτυχία του εργαστηρίου εξωσωματικής της Fertilia οφείλεται σίγουρα στην ομαδική και συντονισμένη εργασία των εμβρυολόγων της. Τους ευχόμαστε λοιπόν χρόνια πολλά και πάρα πολλές επιτυχίες!

Ο συνδυασμός της βέλτιστης λειτουργίας των υπερσύγχρονων εργαστηρίων με την εμπειρία των εμβρυολόγων και την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού αποτυπώνεται και στην καταγραφή των εξαιρετικά θετικών αποτελεσμάτων του τελευταίου εξαμήνου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στη Fertilia υπάρχει η δέσμευση για τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε κάθε γυναίκα να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη στη σημερινή εποχή, προκειμένου να γευτεί τη χαρά της τεκνοποίησης.

Γράφει η:
Χαρά Παπανίκου
MSc, ESHRE certified, HCPC Registered
Κλινικός Εμβρυολόγος
Υπεύθυνη Εργαστηρίου Fertilia
Χρόνια πολλά στις εμβρυολόγους μας!