Ποια είναι η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς;
Η εμβρυομεταφορά είναι το στάδιο στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η κορύφωση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει προς την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης με υποβοηθούμενο τρόπο.
Διενεργείται για τη μεταφορά των εμβρύων από το εργαστήριο στην κοιλότητα της μήτρας, στο φυσικό τους δηλαδή περιβάλλον, όπου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τα έμβρυα προέρχονται από τα γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν συλλεχθεί με την ωοληψία που έχει προηγηθεί. Με δεδομένη τη σημασία της για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η εμβρυομεταφορά είναι και το στάδιο που προκαλεί ιδαίτερο άγχος στη γυναίκα.
Πώς γίνεται η εμβρυομεταφορά
Η εμβρυομεταφορά είναι μια διαδικασία απλή και ανώδυνη που δεν διαρκεί πάνω από δέκα λεπτά, δεν απαιτεί αναισθησία και διενεργείται 5 ημέρες μετά την ωοληψία. Πριν από την έναρξή της δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος με την καθοδήγηση κοιλιακού υπερήχου τοποθετεί με πολύ προσεκτικές κινήσεις τα έμβρυα μέσα στην κοιλότητα της μήτρας με έναν ειδικό, εύκαμπτο καθετήρα. Η απόφαση για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν λαμβάνεται από τον γυναικολόγο σε συνεννόηση με το ζευγάρι. Τα καλύτερα έμβρυα προς μεταφορά είναι εκείνα που έχουν φτάσει μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, την 5η ημέρα της καλλιέργειας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο καθετήρας επιστρέφεται στο εργαστήριο, ώστε ο εμβρυολόγος να εξακριβώσει ότι δεν έχει κατακρατηθεί κάποιο έμβρυο στον καθετήρα.
Μετά την εμβρυομεταφορά η γυναίκα παραμένει στη χειρουργική αίθουσα για 10 λεπτά περίπου, ενώ καλό είναι να απέχει από έντονες σωματικές δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά της.
Παράγοντες μιας επιτυχημένης εμβρυομεταφοράς
Η επιλογή των εμβρύων που θα μεταφερθούν στη μήτρα γίνεται με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά.
Η εμβρυομεταφορά είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία, εξειδίκευση, δεξιοτεχνία, ακρίβεια κινήσεων με δεδομένο τον ευάλωτο χαρακτήρα των εμβρύων εντός του καθετήρα. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης που ολοκληρώνει τον κύκλο που ξεκίνησε από τη διέγερση των ωοθηκών.
Επίσης σημαντική για τη διαδικασία είναι η συνεργασία του ζευγαριού με τον ιατρό της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η εφαρμογή των οδηγιών του ιατρού. Μεταξύ όλων των παραπάνω παραγόντων η τεχνική της εμβρυομεταφοράς μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Από τη σωστή επιλογή καθετήρα μέχρι τον τρόπο της εναπόθεσης των εμβρύων στο κατάλληλο σημείο του ενδομητρίου, κάθε παραμικρή λεπτομέρεια παίζει τον ρόλο της. Γι’ αυτό και η επιλογή μιας αξιόπιστης και σοβαρής μονάδας υποβοηθούμενης παραγωγής και ενός εξειδικευμένου ιατρού με εμπειρία είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της διαδικασίας.