wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Προεμφυτευτικός Έλεγχος Εμβρύων: Μύθοι και πραγματικότητα

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος των εμβρύων αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας;

Όχι, τα ποσοστά επιτυχίας είναι τα ίδια για κάθε έμβρυο, είτε αυτό υποστεί προεμφυτευτικό έλεγχο είτε όχι. Με τον έλεγχο αποκλείονται τα παθολογικά έμβρυα από τη διαδικασία εμβρυομεταφοράς, επιτυγχάνοντας την επίτευξη εγκυμοσύνης και αποτρέποντας μεταφορές παθολογικών εμβρύων που είτε θα οδηγούσαν σε αρνητικό αποτέλεσμα είτε σε αποβολή η σε εγκυμοσύνη που θα έχρηζε διακοπής.

Ο προεμφυτευτικός ελέγχει όλα τα γονίδια του εμβρύου;

Όχι. Υπάρχουν τρία είδη προεμφυτευτικού ελέγχου. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος για ανευπλοειδίες (PGT-A), για μονογονιδιακά νοσήματα (PGT-M) και για  δομικές χρωμοσωμικές ανακατατάξεις (PGT-SR). Έλεγχος για ανευπλοειδίες εφαρμόζεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών συνήθως, οπότε και τα ποσοστά ανευπλοειδιών (έλλειψη σωστού αριθμού χρωμοσωμάτων) είναι πιο αυξημένα. Έλεγχος για μονογονιδιακά νοσήματα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι φορείς μιας συγκεκριμένης γονιδιακής νόσου (πχ μεσογειακή αναιμία) και θέλουμε να αποκλείσουμε ότι το έμβρυο θα νοσεί. Γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα γονίδια και βάσει των γονιδιακών νοσημάτων των γονέων. Έλεγχος για δομικές ανακατατάξεις διενεργείται κυρίως σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι φορείς κάποιας χρωμοσωμικής μετάταξης (αναστροφής,αμοιβαίας μετατόπισης,μετατόπισης κατά Robertson, ελλείμματος ή ενός διπλασιασμού)

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε φορά;

Όχι απόλυτα. Διενεργείται κατόπιν ενδείξεων και πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό και τον γενετιστή. Για να διενεργηθεί προεμφυτευτικός έλεγχος πρέπει να δοθεί άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η άδεια δίνεται κατόπιν αιτήσεως που αιτιολογεί τη διενέργεια του ελέγχου.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος θα αυξήσει το κόστος της θεραπείας;

Όχι απόλυτα. Ελέγχοντας τα έμβρυα πριν τα μεταφέρουμε, ελαττώνουμε τον αριθμό των εμβρυομεταφορών παθολογικών εμβρύων, οπότε μειώνεται εν μέρει το κόστος από αυτό το σκέλος της θεραπείας.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος μπορεί να γίνει και κατόπιν να ακολουθήσει εμβρυομεταφορά στον ίδιο κύκλο;

Όχι. Εφόσον μιλάμε για έλεγχο βλαστοκύστεων, δηλαδή εμβρύων 5ης ημέρας, που είναι και ο πλέον σύγχρονος, τότε πρέπει να καταψυχθούν όλα τα έμβρυα που υπόκεινται σε έλεγχο και να αναμένουμε το αποτέλεσμα. Η μεταφορά των φυσιολογικών εμβρύων που θα προκύψουν, μπορεί να γίνει σε επόμενο κύκλο.

Με τον προεμφυτευτικό έλεγχο μπορούμε να επιλέξουμε το φύλο του παιδιού;

Όχι. Απαγορεύεται ρήτα η επιλογή φύλου. Μόνο αν πρόκεται για κάποια νόσο σχετιζόμενη με το φύλο του εμβρύου, τότε και μόνον τότε μπορεί να γίνει γνωστό το φύλο του εμβρύου. Σε καμιά άλλη περίπτωση.

Στο σύγχρονο εμβρυολογικό εργαστήριο της Fertilia διενεργείται λήψη βιοψιών για προεμφυτευτικό έλεγχο όλων των ειδών και έχουμε κατεγεγραμμένες επιτυχίες με υγιή έμβρυα.

*του Θωμά Σταυράκη Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Eπιστημονικά Υπεύθυνος της Fertilia