wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

«Πότε θα κάνετε παιδάκι;»: 3 εύκολες απαντήσεις για να βάλετε τα όριά σας

Η ερώτηση «πότε θα κάνετε παιδάκι;» ή «πότε θα κάνετε κι άλλο παιδάκι;» είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη από συγγενείς, γνωστούς και φίλους σε ζευγάρια που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι αν είστε έτοιμοι να αποκτήσετε ένα μωρό (ή ακόμη ένα μωρό), είναι μια άβολη ερώτηση. Ωστόσο, όταν προσπαθείτε να κάνετε παιδί ανεπιτυχώς, για οποιοδήποτε λόγο, αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επώδυνη.

Πώς μπορείτε να απαντήσετε, λοιπόν; Παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει έναν «οδηγό επιβίωσης», που θα σας βοηθήσει να θέσετε τα όριά σας.

Γιατί ρωτάνε οι γύρω σας;

Ας ξεκινήσουμε με το ερώτημα «γιατί ρωτά ο περίγυρός σας για αυτό το ζήτημα;». Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν υπονοούν τίποτα με αυτή την ερώτηση. Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα και έχει την ίδια πληροφοριακή αξία για αυτούς σαν να μιλάτε για τον καιρό.

Εάν είναι η οικογένειά σας, ειδικά οι γονείς σας, τότε οι λόγοι μπορεί να είναι πιο προσωπικοί – απλώς θέλουν να αποκτήσουν εγγόνια και ρωτούν πότε θα συμβεί αυτό. Αλλά όποιο κι αν είναι το κίνητρο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο προσωπική ή/και επώδυνη μπορεί να είναι η συγκεκριμένη ερώτηση.

Όταν οι ερωτήσεις… πονάνε

Ακόμα κι αν κάποιος σας ρωτήσει καθαρά από περιέργεια, έχετε φυσικά το δικαίωμα να αισθανθείτε άβολα. Για ένα ζευγάρι που έχει επιλέξει να μην κάνει παιδιά ή σκόπιμα καθυστερεί την τεκνοποίηση, αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά όχι επώδυνη. Εάν, ωστόσο, γίνει σε ένα ζευγάρι που παλεύει με την υπογονιμότητα, τότε μια αθώα ερώτηση γίνεται μια υπενθύμιση πόνου, απώλειας, αβεβαιότητας ή απλώς του ότι δεν έχει καθόλου τον έλεγχο αυτού του ζητήματος.

Μη φοβάστε να δείξετε τη δυσφορία σας. Θυμηθείτε: δεν οφείλετε σε κανέναν μια εξήγηση, εκτός και αν το θέλετε εσείς οι ίδιοι. Το πώς και πότε θα φτιάξετε την οικογένειά σας είναι αυστηρά προσωπικό σας ζήτημα.

Έτσι, μπορείτε να απαντήσετε χρησιμοποιώντας τις εξής 3 προτάσεις:

-«Όταν θα είμαστε έτοιμοι. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον».

-«Αυτή είναι μια πραγματικά προσωπική ερώτηση και δεν νιώθουμε άνετα να την απαντήσουμε».

-«Ξέρετε, αυτή είναι μια ερώτηση που είναι δύσκολο για εμάς να την απαντήσουμε. Βιώνουμε κάποιες δυσκολίες στο ζήτημα της εγκυμοσύνης».

Αν και μπορεί να είναι άβολο στην αρχή να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τελευταία απάντηση, είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να τερματίσετε τη συζήτηση σχετικά με τα οικογενειακά σας σχέδια και να θέσετε ασφαλή όρια για το μέλλον.

Μην απαντάτε

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να μην έχετε τον έλεγχο της αναπαραγωγικής σας υγείας και ότι μερικές φορές απλώς δεν έχετε την ενέργεια ή την επιθυμία να βρείτε τις σωστές απαντήσεις. Επομένως, μην ξεχάσετε να προσθέσετε τη σιωπή στη λίστα των πιθανών απαντήσεων. Ναι, δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα απολύτως. Προσποιηθείτε ότι δεν ακούσατε καν την ερώτηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι το να κάνουν την ερώτηση για δεύτερη φορά δεν είναι κάτι το επιθυμητό.

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ή της αδυναμίας απόκτησης παιδιών είναι από μόνη της μία αρκετά δύσκολη συνθήκη. Προστατεύστε τον εαυτό σας και τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, θέτοντας ασφαλή όρια και επικεντρωθείτε στην προσωπική σας ηρεμία και γαλήνη.