wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Πώς επηρεάζει η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς τη γονιμότητα;

*Γράφει ο Αλέξανδρος Τραιανός MD, PhD, FMD,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικης & Ιατρικής ΕμβρύουΕπιστημονικός Συνεργάτης Fertilia


Γνωρίζετε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος, μπορεί να είναι η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς;

Σε περίπτωση μη επιτυχημένης προσπάθειας εγκυμοσύνης, η οποία διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες, βεβαιωθείτε ότι ο θυρεοειδής σας λειτουργεί στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο, πριν προχωρήσετε σε επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες.

Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί (ή υπερλειτουργεί) μπορεί να σας εμποδίσει να επιτύχετε την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι καταλυτική για τη γονιμότητα, την ικανότητα σύλληψης και τη διατήρηση μιας καλής εγκυμοσύνης. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι λόγοι για την υπογονιμότητα, η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να είναι αυτός ο “χαμένος κρίκος”, ειδικά για όσους δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υπογονιμότητας.

Για κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, μια πλήρης αξιολόγηση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς, που προσπαθεί ανεπιτυχώς να μείνει έγκυος για περισσότερο από 6 μήνες, που υπάρχουν δύο ή περισσότερες αποβολές ή που έχει ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ποια είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα;

Η θέση του θυρεοειδούς αδένα είναι στο λαιμό κάτω από το λάρυγγα μπροστά από την τραχεία. Η κυτταρική λειτουργία εξαρτάται από τις ορμόνες τις οποίες εκκρίνει ο θυρεοειδής, οι οποίες είναι σημαντικές για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος, του μεταβολισμού του λίπους, της παραγωγής ενέργειας, των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, του οξυγόνου, της ισορροπίας άλλων ορμονών & της διατήρησης του βάρους.

Η υγιής λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από:

  • έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες
  • ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα
  • γενετική ευαισθησία
  • υψηλά επίπεδα στρες
  • ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
  • αυτοάνοσες διαταραχές
  • λοιμώξεις
  • άλλες ορμονικές ανισορροπίες π.χ. κυριαρχία οιστρογόνων, υψηλά επίπεδα προλακτίνης

Διατροφή & τρόπος ζωής

Η σύγχρονη δυτική διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των προβλημάτων υγείας του θυρεοειδούς. Οι τροφές που βλάπτουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν εξευγενισμένα δημητριακά, απλά σάκχαρα, προϊόντα σόγιας, φιστίκια, καφεΐνη, υδρογονωμένα έλαια, κάπνισμα και αλκοόλ. Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα π.χ. υδράργυρο και μόλυβδο μπορεί επίσης να είναι επιζήμια.

Η διαχείριση του άγχους είναι επιτακτική ανάγκη. Το στρες έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που  θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Η άσκηση τέλος είναι ευεργετική, καθώς θα διεγείρει την έκκριση θυρεοειδικών ορμονών.

Η θεραπεία της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν αποτελεί μαγική θεραπεία για όλα τα προβλήματα γονιμότητας, αλλά για πολλές γυναίκες, μόλις βελτιώθηκε η υγεία του θυρεοειδούς, τα προβλήματα γονιμότητας επιλύθηκαν και συνέχισαν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και να απολαμβάνουν τους θησαυρούς της μητρότητας.