Πώς ο καλός ύπνος σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ωαρίων
Ο τρόπος ζωής επηρεάζει άμεσα την γονιμότητα της γυναίκας και δεν αφορά μόνο το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και το στρες.
Μεγάλη προοπτική μελέτη η οποία ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του ύπνου 1276 γυναικών, οι οποίες ήταν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, έδειξε ότι ο «ανθυγιεινός ύπνος» (σύντομος νυχτερινός ύπνος, ανεπαρκής χρόνος ύπνου, κακή ποιότητα ύπνου) μπορεί να μειώσει την ποσότητα των ωαρίων, καθώς και τα ποσοστά ωριμότητάς τους, όπως και τη γονιμοποίησή τους.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες οι οποίες κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα και ανέφεραν προβλήματα με τον ύπνο τους, είχαν λιγότερα ωάρια (-11,5%) και λιγότερο καλής ποιότητας, σε σχέση με εκείνες που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες.
Επιπλέον, όσες ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου είχαν 20% χαμηλότερο ποσοστό γονιμοποίησης σε σχέση με τις γυναίκες που ανέφεραν καλή ποιότητα ύπνου. Επιπρόσθετα οι γυναίκες οι οποίες αντιμετώπιζαν πρόβλημα στον ύπνο περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερα ωάρια και τελικά έμβρυα από εκείνες που δεν είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν.
Ωστόσο, στην ίδια μελέτη είναι αξιοσημείωτο ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν από εννέα έως δέκα ώρες τη νύχτα είχαν χαμηλότερες πιθανότητες κλινικής εγκυμοσύνης από εκείνες που ο ύπνος τους ήταν επτά έως οκτώ ώρες.
Οι ισχυρές θετικές συσχετίσεις μεταξύ της διάρκειας ύπνου και του αριθμού των ωαρίων που ανακτήθηκαν, του ποσοστού γονιμοποίησης, των εμβρύων καλής ποιότητας και του ποσοστού εγκυμοσύνης ήταν εμφανείς μόνο σε γυναίκες άνω των 30 ετών, υποδηλώνοντας έτσι ότι η επίδραση της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου σχετικά με την εμφύτευση και την κλινική εγκυμοσύνη τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία.
Αν και οι υποκείμενοι μηχανισμοί είναι ελάχιστα κατανοητοί, φαίνεται ότι η απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να προκαλέσει μειωμένο απόθεμα ωοθηκών, μη φυσιολογική ευαισθησία των κυττάρων της θήκης, διαταραγμένη επιδιόρθωση του DNA και τελικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα των ωαρίων.
Τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να εξηγηθούν και από το γεγονός ότι ένας διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης στο ωοθυλακικό υγρό και να προκαλέσει βλάβη στα ωάρια από το οξειδωτικό στρες.
Γράφει η
Δήμητρα Κύρου, MD, PhD
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ειδικός Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςΕπιστημονική Σύμβουλος Fertilia