Fertilia: Συχνές ερωτήσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, αφού συλλεχθούν, γονιμοποιούνται στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Τα έμβρυα που σχηματίζονται παραμένουν στον χώρο του εργαστηρίου συνήθως για 5 ημέρες και στη συνέχεια γίνεται εμβρυομεταφορά και ακολουθείται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης για τα υπόλοιπα έμβρυα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Υπάρχουν πιο εξειδικευμένες μέθοδοι που περιλαμβάνονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1978 και από τότε έχει εξελιχθεί σημαντικά στους επιμέρους τομείς της. Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (ICSI), στην οποία το σπέρμα μέσω ειδικής βελόνας εγχύεται μέσα στο ωάριο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, τους οποίους αξιοποιούμε κατά περίπτωση στη Fertilia. Ο πρώτος είναι η κλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται σε τρυβλίο με θρεπτικό υλικό. Ο δεύτερος τρόπος γονιμοποίησης είναι η μικρογονιμοποίηση (ICSI – Intracytoplasmic sperm injection), κατά την οποία ο εμβρυολόγος τοποθετεί με ειδική βελόνα σε κάθε ώριμο ωάριο ένα σπέρμα. Η απόφαση για την επιλογή της μεθόδου γονιμοποίησης λαμβάνεται από τον γυναικολόγο – ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βάσει της ποιότητας του σπέρματος και του ιστορικού γονιμότητας του ζευγαριού. Τα έμβρυα που σχηματίζονται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να υποστούν προεμφυτευτικό έλεγχο, δηλαδή να ελεγχθούν τα χρωμοσώματά τους, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Στη Fertilia εφαρμόζουμε τον προεμφυτευτικό έλεγχο, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως προχωρημένη ηλικία γυναίκας ή ιστορικό αποβολών στο ζευγάρι.

Γιατί η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέεται συχνά με δίδυμες/πολύδυμες κυήσεις;

Αυτό συμβαίνει, όταν μεταφερθούν στη μήτρα περισσότερα του ενός έμβρυα και αυτά στη συνέχεια εμφυτευτούν. Η απόφαση για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν λαμβάνεται από τον ιατρό αναπαραγωγής και το ζευγάρι μετά από συζήτηση. Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θέτει όρια για κάθε ηλικιακή ομάδα ασθενών σχετικά με τον μέγιστο αριθμό εμβρύων που επιτρέπεται να μεταφερθούν. Κατά τη διαδικασία η ιατρική ομάδα της Fertilia θα πάρει το ιστορικό σας και θα μελετήσει διεξοδικά όλες σας τις εξετάσεις στο πλαίσιο διερεύνησης της υπογονιμότητας. Θα συζητήσετε σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας, το θεραπευτικό σας πλάνο και είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω ελέγχους. Όλο το φάσμα εξετάσεων υπογονιμότητας μπορεί να γίνει στα υπερσύγχρονα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν εντός της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σας με τον ιατρό θα συμμετέχουν και οι εμβρυολόγοι της Fertilia, που στελεχώνουν το υπερσύγχρονο εργαστήριο της μονάδας. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας ο ιατρός, το εμβρυολογικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της Fertilia  θα είναι στη διάθεσή σας για ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν.

Χρειάζεται να απουσιάσω από την εργασία μου για κάποιο διάστημα για να υποβληθώ σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Όχι. Η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών, η χρονική διάρκεια της οποίας είναι 10-12 ημέρες και θα χρειαστούν 3 με 5 συνεδρίες υπέρηχων με τον ιατρό αναπαραγωγής. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να εργάζεστε κανονικά. Την ημέρα της ωοληψίας στη Fertilia θα χρειαστεί να λείψετε από την εργασία σας και μετά  μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά. Από την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και μετά μπορείτε επίσης να εργάζεστε, εφόσον η εργασία σας δεν συνοδεύεται από σωματική καταπόνηση που θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπεία σας.

Υπάρχει ηλικιακό όριο για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Υπήρχε για τη γυναίκα το όριο των 50 ετών, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε στα 54 έτη, ενώ για τον άνδρα δεν υπάρχει όριο.

Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης χορηγούνται από το ταμείο μου;

Αν είστε ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ, μπορείτε να περάσετε από την ειδική επιτροπή εξωσωματικής που θα ελέγξει τον φάκελό σας και θα σας δώσει την δυνατότητα να προμηθευτείτε τα φάρμακα της διέγερσης των ωοθηκών δωρεάν. Σχετικά με την επιτροπή και την προετοιμασία του φακέλου θα ενημερωθείτε αναλυτικά από το έμπειρο προσωπικό της Fertilia, το οποίο θα είναι στο πλευρό σας σε όλη τη φάση προετοιμασίας και υποβολής του φακέλου.

Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση μια ασφαλής μέθοδος θεραπείας;

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν γεννηθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά με τη μέθοδο αυτή και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ασφαλής μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εφόσον τηρηθούν όλοι οι κανόνες που ορίζονται από τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, κάτι που σας εξασφαλίζουμε στην υπερσύγχρονη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia.

Ο ιατρός μου είπε ότι είχα καλά έμβρυα αλλά δεν είχα εγκυμοσύνη τελικά. Μήπως φταίει η μήτρα μου;

Σε κάποιες μέλλουσες μητέρες, η μήτρα παρουσιάζει έντονες ανατομικές ανωμαλίες οι οποίες αποτελούν αιτία αποτυχίας στην εμφυτευση του εμβρύου όπως το διάφραγμα της μήτρας ή δίκερως μήτρα καθώς και η παρουσία υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων και ευμεγεθων πολυπόδων.

Ακόμα και να διαπιστωθεί κάποιο τέτοιο ευρημα με την 3D υπερηχογραφική εξέταση, μπορεί να διορθωθεί με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.

Έμεινα έγκυος πολύ γρήγορα στο 1ο παιδί γιατί δεν μπορώ να μείνω στο 2ο;

Αν μια γυναίκα έμεινε εύκολα έγκυος στo 1o της παιδί, δε σημαίνει αυτό ότι μπορεί εξίσου εύκολα να αποκτήσει και 2ο. Είναι δεδομένο ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να μείνει έγκυος γιατί  τα ωάρια  της είναι λιγότερα σε αριθμό και χαμηλότερης ποιότητας.

Επίσης αν προκύψουν αλλαγές στην υγεία της γυναίκας, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της. Για παράδειγμα, αν προκύψουν προβλήματα ενδοκρινολόγικά, αν χρειαστεί να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν κάνει κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθειά της για δεύτερο παιδί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και την πτώση της γονιμότητας του άντρα καθώς μεγαλώνει. Η ανδρικός παράγοντας είναι συχνό αίτιο υπογονιμότηας σε ζευγάρια που απέκτησαν παιδί με φυσιολογική σύλληψη και αδυνατούν να επιτύχουν 2η εγκυμοσύνη.

Είμαι πάνω από 40 χρονών. Μπορώ τώρα να καταψύξω τα ωάρια μου;

Και οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν την δυνατότητα να  κρυοσυντηρήσουν  τα ωάρια τους. Πρέπει όμως ο ειδικός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής βασιζόμενος στο ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας να της εξηγήσει με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης μετά από την απόψυξη αυτών των ωαρίων.

Η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται με γοργούς ρυθμούς μετά τα 40.  Θα χρειαστούν περισσότεροι κύκλοι διέγερσης των ωοθηκών για να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων για κρυοσυντήρηση, για άλλες γυναίκες  περισσότεροι φυσικοί κύκλοι και σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας τους θα είναι χαμηλότερα. Με λίγα λόγια χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ρεαλιστικές προσδοκίες!

Όσο πιο σύντομα  πάρα μια γυναίκα την απόφαση για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων της τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Καλύτερη ποιότητα ωαρίων, περισσότερα ωάρια, υψηλότερα ποσοστά επίτευξης μια εγκυμοσύνης στο μέλλον.

Μπορώ να προχωρήσω στην διαδικασία της δωρεάς ωαρίων αν έχω μπει στην εμμηνόπαυση; Ή όλα έχουν τελειώσει για μένα;

H περίοδος της γυναίκας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Οποιαδήποτε γυναίκα έχει μία φυσιολογική μήτρα χωρίς ανατομικές ανωμαλίες, με περίοδο ή χωρίς, είναι κατάλληλη για αποδοχή δωρεάς ωαρίων.

Η μήτρα της γυναίκας δεν γερνάει, οι ωοθήκες της όμως ναι. 

Κοντά σας

Διακριτικότητα