Υπογεννητικότητα: Πού βρισκόμαστε και πώς μπορεί να βοηθήσει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Γράφει ο:
Βασίλης Σαράφης
Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας
Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Eπιστημονικός σύμβουλος – Υπεύθυνος τμήματος Υπερήχων Fertilia
Η πτώση της γεννητικότητας στην Ελλάδα αγγίζει τις μέρες μας το 30% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 90. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί όπως για παράδειγμα οι πρακτικές δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται με τον συνδυασμό καριέρας και οικογένειας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια δραματική πτώση λόγω της πανδημίας και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών αυτής.
Ως αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια επιλέγουν να δημιουργήσουν οικογένεια σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία. Γνωρίζουμε επίσης από την επιστήμη ότι η γονιμότητα της γυναίκας είναι διαφορετική στις ηλικίες μεταξύ 20-30 ετών από ότι αυτή στις ηλικίες μεταξύ των 31-40 ετών και ότι ο μέσος όρος χρόνου επίτευξης εγκυμοσύνης ανάλογα και με την αναπαραγωγική ικανότητα του συντρόφου, είναι σημαντικά αυξημένος όσο η γυναίκα περνάει το 35 έτος της ηλικίας της.
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με την μορφή της σπερματέγχυσης είτε στον φυσικό κύκλο της γυναίκας είτε σε κύκλο με πρόκληση ωρίμανσης περισσότερων του ενός ωαρίων αλλά και η εξωσωματική γονιμοποίηση βοηθούν στην επίσπευση της σύλληψης. Είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπογονιμότητας και κατά τη διάρκεια θεραπείας να επιτυγχάνεται η σύλληψη με φυσικό τρόπο.
Επίσης στις μέρες μας η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας την δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας μέσω του προγράμματος της δωρεάς ωαρίων. Παρατηρείται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται ωάρια από νέες δότριες οι πιθανότητες επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης αγγίζει στο 70% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για γυναίκες άνω των 40 ετών δεν ξεπερνάει το 20%. Στις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα κυοφορίας μίας γυναίκας είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων στην μήτρα είτε λόγω άλλων παθήσεων που δεν συνάδουν με εγκυμοσύνη, υπάρχει η λύση της παρένθετης μητρότητας όπου ωάρια και σπερματοζωάρια από το ζευγάρι χρησιμοποιούνται για την δημιουργία εμβρύων στο εργαστήριο τα οποία τοποθετούνται στην συνέχεια στην μήτρα της γυναίκας που έχει αναλάβει το ρόλο της κυοφορίας και μόνο.
Παράλληλα σε γυναίκες που δεν θέλουν να συλλάβουν στο άμεσο μέλλον και είναι σε προχωρημένη ηλικία ή έχουν χαμηλό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες τους, υπάρχει η δυνατότητα της κρυοσυντήρησης. Η διαδικασία αυτή, ο όρος της οποίας αναφέρεται στην κατάψυξη ωαρίων, έχει πλέον τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί μία εύκολη επιλογή για κάθε γυναίκα που θέλει να παγώσει το χρόνο. Η κρυοσυντήρηση επιλέγεται συνήθως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η γυναίκα είτε δεν μπορεί να τεκνοποιήσει είτε επιλέγει να αναβάλει την προσπάθεια για το μέλλον. Η τεχνική αυτή είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα συνήθως παρατηρούμε ότι την επιλέγουν γυναίκες πιο προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας κάτι το οποίο δεν θεωρείται ιδανικό.