Υπογονιμότητα και γιορτές
wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Υπογονιμότητα και γιορτές: 6 χρήσιμες συμβουλές

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί για τους περισσότερους από εμάς να αποτελούν αφορμή χαράς και οικογενειακής θαλπωρής, για τα ζευγάρια όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Οι εικόνες οικογενειακής ευτυχίας, οι οποίες αυτές τις μέρες είναι παντού, όπου τα παιδιά τρέχουν στο κρεβάτι των γονιών τους το πρωί των Χριστουγέννων καλώντας τους να ανοίξουν όλοι μαζί τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάζουν σε δοκιμασία ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, τα οποία το μόνο χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλουν είναι ένα παιδί. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς και κατά την περίοδο των γιορτών νιώθουν πιο αποκομμένα από ποτέ από τον κόσμο των… γόνιμων.

Σε συνδυασμό με την μελαγχολία που φέρνουν οι γιορτές σε πολλούς ανθρώπους, αφού συχνά οι προσδοκίες να περάσουν καλά είναι πολύ μεγάλες και ενίοτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μπορεί αυτή η περίοδος να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

Ωστόσο, οι γιορτές θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή χαλαρές και όμορφές στιγμές, για ανασυγκρότηση, λήψη αποφάσεων και προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων του ζευγαριού.

6 χρήσιμες συμβουλές

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κατά την περίοδο των εορτών ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γονιμότητά του;

1. Παραμείνετε ασφαλείς. Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον ιο. Παραμένουμε ασφαλείς για να μας βρει το 2023 υγιείς.

2. Οι ημέρες αυτές είναι μια ευκαιρία για… δράση: να πάρετε αποφάσεις σχετικά με τη διερεύνηση του προβλήματος γονιμότητας και να οργανώσετε τις επόμενες κινήσεις σας. Για παράδειγμα, μιλήστε με τον γιατρό σας να προγραμματίσετε με το νέο έτος εξετάσεις γονιμότητας.

3. Αν αισθάνεστε πως όλο αυτό το επιβεβλημένο οικογενειακό σκηνικό που συνοδεύει αυτή την περίοδο σάς βαραίνει, επιλέξτε να περάσετε τις γιορτές με τον/την σύντροφό σας , χωρίς όμως να απομονώνεστε, αλλά διατηρώντας την επαφή και την επικοινωνία με τους δικούς σας. Άλλωστε, μπορεί να μην καταλαβαίνουν ακριβώς αυτό που περνάτε, όμως είναι εκεί για να σας στηρίξουν.

4. Μην παραμελήσετε τον εαυτό σας μέσα στις γιορτές. Φροντίστε τη φυσική σας κατάσταση και μην παρασυρθείτε από τις υπερβολές του φαγητού και του ποτού που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο. Με δεδομένο δε ότι η προσπάθεια για την απόκτηση ενός παιδιού μπορεί να σας έχει εξαντλήσει συναισθηματικά, καλό είναι να μην εξαντλήσετε και τη σωματική σας αντοχή.

5. Καλομάθετε τους εαυτούς σας μέσα στις γιορτές, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, όπως μια περιποίηση ομορφιάς, που ενδεχομένως να μπορείτε να μοιραστείτε ως ζευγάρι, ή μια κοινή δραστηριότητα που θα σας φέρει πιο κοντά.

6. Μην φορτώνεστε με έξτρα ευθύνες, για να ικανοποιήσετε τους άλλους, όπως μεγάλα οικογενειακά τραπέζια ή πάρτι. Προέχει αυτή την περίοδο να αισθάνεστε εσείς καλά και οι αγαπημένοι σας θα το καταλάβουν.

Στη Fertilia για ό,τι χρειαστείτε είμαστε δίπλα σας, έτοιμοι να λύσουμε κάθε σας απορία και να σας συμβουλεύσουμε σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.