wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Υπογονιμότητα: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι

Προσπαθείτε για περισσότερο από έναν χρόνο να αποκτήσετε παιδί, αλλά οι προσπάθειές σας δεν έχουν ακόμα αποδώσει καρπούς; Μια σειρά από προκλήσεις υπογονιμότητας μπορεί να είναι η αιτία που δεν καταφέρνετε να φτάσετε στον πολυπόθητο στόχο και πρέπει να διερευνηθούν.

Με δεδομένο ότι η υπογονιμότητα οφείλεται κατά 40% στον γυναικείο παράγοντα, κατά 40% στον ανδρικό παράγοντα και κατά 20% σε έναν συνδυασμό των δύο, οι εξετάσεις που πρέπει να διενεργηθούν αφορούν και τα δύο φύλα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανάλυση σπέρματος,  η σαλπιγγογραφία, ο έλεγχος του ωοθηκικού αποθέματος, ενώ σκόπιμο είναι να διερευνηθεί και η κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα, που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τη γονιμότητα.

Η ανάλυση σπέρματος

Με την ανάλυση σπέρματος ελέγχονται οι βασικές παράμετροι του γενετικού υλικού, που δεν είναι άλλες από τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Στην περίπτωση που η αρχική ανάλυση σπέρματος του άνδρα δεν είναι φυσιολογική, απαιτείται και δεύτερη, ώστε να επαληθευτεί ότι το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς μια ανωμαλία. Ανάλογα με τα ευρήματα, ενδέχεται να ζητηθούν και περισσότερο εξειδικευμένες αναλύσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μια πιο προηγμένη ανάλυση σπέρματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το αν μια ανωμαλία στο DNA του σπέρματος είναι αυτή που εμποδίζει τη γονιμοποίηση ή συμβάλλει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Η σαλπιγγογραφία

Η σαλπιγγογραφία ή αλλιώς υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση μέσω της οποίας απεικονίζονται η μήτρα και οι σάλπιγγες και εντοπίζονται τυχόν αποφράξεις ή εγγενή προβλήματα στις δύο αυτές περιοχές. Πρόκειται για ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, αφού με τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων διερευνά την υπογονιμότητα. Ειδικότερα, μέσω της σαλπιγγογραφίας μπορεί να εντοπιστεί η απόφραξη των σαλπίγγων που έχει προκληθεί από συμφύσεις, φλεγμονές και όγκους και δυσκολεύει τη γονιμοποίηση, αλλά και να αναγνωριστεί μια ανατομική ανωμαλία της μήτρας που ενδεχομένως να οδηγεί σε αποβολές ή αποτυχία εμφύτευσης.

Η σαλπιγγογραφία διαρκεί περίπου μισή ώρα και διενεργείται σε ακτινολογικό μηχάνημα με την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας μέσω καθετήρα που τοποθετεί ο γιατρός στον τράχηλο, η πορεία της οποίας από τη μήτρα προς τις σάλπιγγες παρακολουθείται σε οθόνη ακτινοσκοπήσεων.

Στην κατηγορία της σαλπιγγογραφίας είναι διαθέσιμη και η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία, η οποία βασίζεται στις αρχές της κλασικής σαλπιγγογραφίας, αντί όμως για τη σκιαγραφική ουσία, χρησιμοποιείται ένα ειδικό τζελ, το οποίο είναι υποαλλεργικό και πέρα από τον διαγνωστικό του ρόλο, μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, αφού διαθέτει και ήπια αποφρακτική δράση. Σε αντίθεση με την κλασική σαλπιγγογραφία, δεν χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου, αν και καλό είναι να διενεργείται πριν από την ωορρηξία.

Ο έλεγχος του ωοθηκικού αποθέματος

Ο έλεγχος του ωοθηκικού αποθέματος είναι απαραίτητος, καθώς βοηθά τον γυναικολόγο να αποφασίσει για το πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών και τη δοσολογία των ορμονών. Το ωοθηκικό απόθεμα μετράται με εξετάσεις αίματος και συγκεκριμένα της AMH (Αντιμυλλέριος ορμόνη), η οποία παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων που υπάρχουν στις ωοθήκες. Η μέτρησή της δεν εξαρτάται από την ημέρα του κύκλου.

Για τον έλεγχο του ωοθηκικού αποθέματος διενεργείται επίσης κολπικός υπέρηχος και μέτρηση των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Ο αριθμός αυτός αντανακλά τις εφεδρείες των ωοθηκών σε ωάρια και αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο για την εκτίμηση της ποσότητας των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες. Όσο πιο πολλά ωάρια φέρουν οι ωοθήκες τόσο πιο πολλά αναπτύσσονται σε κάθε κύκλο.

Οι εξετάσεις του θυρεοειδούς αδένα

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κρύβονται πίσω από την υπογονιμότητα, γι’ αυτό και ο αδένας πρέπει να ελέγχεται, όταν ένα ζευγάρι βλέπει τις επανειλημμένες  προσπάθειές του για την απόκτηση ενός παιδιού να μην στέφονται με επιτυχία ή όταν έχει βιώσει περισσότερες από δύο αποβολές ειδικά στους πρώτους μήνες μιας εγκυμοσύνης.  Με τις εξετάσεις το πρόβλημα εντοπίζεται εγκαίρως και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ώστε να σταματήσει να είναι εμπόδιο στη γονιμότητα.

Για παράδειγμα ο υπερθυρεοειδισμός στην περίπτωση της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και να προκαλέσει αποβολή στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ενώ στην περίπτωση του άντρα να μειώσει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, όπως επίσης και τον όγκο του σπέρματος. Ο μεν υποθυρεοειδισμός  συνδέεται  με προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα της περιόδου και της ωορρηξίας, ενώ σχετίζεται με αποβολές και παλίνδρομο κύηση στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες όμως πρέπει να ελέγχονται και στην περίπτωση που ένα ζευγάρι αποφασίσει να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των ωαρίων, κυρίως ο υποθυρεοειδισμός.

Οι εξετάσεις που απαιτούνται για να έχετε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης του θυρεοειδούς σας είναι το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, η μέτρηση ελεύθερης Τ4 και ελεύθερης Τ3, αλλά και η μέτρηση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.

Οι εξετάσεις διερεύνησης της υπογονιμότητας είναι καταλυτικής σημασίας στο «ταξίδι» ενός ζευγαριού προς τη σύλληψη και αποτελούν το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την επίτευξή της.  

Στη Fertilia προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διερεύνησης γονιμότητας και προτρέπουμε κάθε γυναίκα ή άνδρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη γονιμότητά του να εμπιστευθεί την ομάδα μας.