Υπογονιμότητα Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia
wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Υπογονιμότητα: 7+1 αίτια που σας εμποδίζουν να αποκτήσετε παιδί

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να αποκτήσει παιδί, ξεκινά με αισιοδοξία και θετική διάθεση, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να προχωρήσει τη ζωή του στο επόμενο στάδιο. Τι γίνεται όμως όταν το όνειρο αυτό σκοντάφτει στην υπογονιμότητα; Αναφερόμαστε σε προβλήματα υπογονιμότητας, όταν ένα ζευγάρι καταβάλλει επί έναν χρόνο προσπάθειες να τεκνοποιήσει χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα από την ηλικία, εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 8 ζευγάρια, που καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες να αποκτήσουν ένα παιδί, έχουν έρθει αντιμέτωπα με κάποια μορφή υπογονιμότητας. Μάλιστα, υπολογίζεται πως στο 25% των ζευγαριών απαντώνται περισσότεροι από ένας παράγοντες υπογονιμότητας.

Η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο γυναικεία ή μόνο ανδρική υπόθεση, καθώς μπορεί να οφείλεται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα ή να έχει μικτή αιτιολογία. Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις κρύβουν γυναικεία προβλήματα, αντίστοιχη αναλογία ανδρικά, ενώ στις δύο στις δέκα δεν μπορεί να διευκρινισθεί η αιτιολογία. Σε κάθε περίπτωση η υπογονιμότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια δυσκολία του ζευγαριού και να μην αποδίδεται στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Υπογονιμότητα: 7+1 αίτια

Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα αίτια για την υπογονιμότητα;

1.Η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας.

Όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα τόσο επηρεάζεται η ποιότητα των ωαρίων της. Η γυναικεία γονιμότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της μεταξύ 20 και 29 ετών και έκτοτε η πορεία είναι καθοδική. Μάλιστα, μετά την ηλικία των 35-37 ετών, η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Στις αναπτυγμένες χώρες, συνήθως οι επαγγελματικοί στόχοι που θέτουν τα ζευγάρια έχουν ως συνέπεια να καθυστερεί η απόφαση για τεκνοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γονιμότητα.

2.Τα προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας.

 Πρόκειται για διαταραχές που μπορεί να προκληθούν από πολυκυστικές ωοθήκες, από ανεπαρκείς ωοθήκες, από προβλήματα βάρους και από έντονο στρες. Οι βασικότερες εκδηλώσεις των διαταραχών αυτών είναι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, όπως αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια.

3.Οι φραγμένες σάλπιγγες.

Όταν οι σάλπιγγες είναι αδιάβατες τότε δεν μπορεί να γίνει γονιμοποίηση. Το φράξιμο των σαλπίγγων μπορεί να απορρέει από κάποια πυελική λοίμωξη, από συμφύσεις εξαιτίας παλαιότερων επεμβάσεων, λοιμώξεις μετά από επέμβαση στη μήτρα και μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης και οι σάλπιγγες με υγρό ή πύον (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα).

4.Τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί πολύποδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπογονιμότητας, οι «ένοχοι» παράγοντες εντοπίζονται στη μήτρα. Μεταξύ αυτών είναι τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί πολύποδες. Τα ινομυώματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τη γυναίκα, ειδικά δε αυτά που προβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μια κύηση.

5.Η ενδομητρίωση.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού σε έκτοπη θέση, δηλαδή εκτός της κοιλότητας της μήτρας, που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα με πολλούς τρόπους.

6.Ανδρικός Παράγοντας.

Η κιρσοκήλη που επηρεάζει τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, γενετικές ανωμαλίες που οδηγούν σε αγενεσία του σπερματικού πόρου, ορμονικές διαταραχές, δομικές ανωμαλίες του πέους, όπως ο επισπαδίας, ο υποσπαδίας και η φίμωση, φλεγμονές όπως οι προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα και άλλες νόσοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι τα βασικότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας.

7.Το κάπνισμα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια έκθεση σε τοξικές ουσίες. Μάλιστα, στην περίπτωση των γυναικών το κάπνισμα αυξάνει τη βιολογική ηλικία των ωοθηκών.

8.Αδιευκρίνιστα αίτια.

Όταν όλοι οι πιθανοί παράγοντες έχουν εξεταστεί και δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα, τότε μιλάμε για αδιευκρίνιστα αίτια, χωρίς εξήγηση.

Μετά από έναν χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών χωρίς σύλληψη, το ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς. Όταν δε η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών, το διάστημα αυτό μειώνεται στους έξι μήνες. Για γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν σημαντικά και δε συνιστάται η προσπάθεια για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Τα προβλήματα υπογονιμότητας δεν πρέπει να είναι ταμπού, αλλά να τίθενται στον ειδικό, που θα προτείνει και τις κατάλληλες λύσεις για κάθε περίπτωση και κάθε ζευγάρι. Σε αυτό το ταξίδι της γονιμότητας, απευθυνθείτε στη Fertilia και βρείτε τον προορισμό σας, έχοντας τους ειδικούς στο πλευρό σας.