wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Χρήσιμες απαντήσεις σε λογικά ερωτήματα γύρω από την υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Τα αίτια της υπογονιμότητας δεν συνδέονται μόνο με τη γυναίκα. Πολλές φορές αφορούν μόνο τον άνδρα, ενώ  άλλες αφορούν και τους δύο συγχρόνως. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα παραμένει ανεξήγητη.

Ηλικία της γυναίκας: Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα 35. Μάλιστα, μετά τα 45 η πιθανότητα μιας επιτυχημένης σύλληψης φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Γόνιμες ημέρες: Οι γόνιμες ημέρες διαφέρουν ανάλογα με τον κύκλο της κάθε γυναίκας. Η πιθανότητα σύλληψης είναι υψηλότερη περί την ωορρηξία.

Ανδρική γονιμότητα: Αν και οι άνδρες έχουν την πολυτέλεια να παράγουν νέο σπέρμα σε τακτική βάση, η ποιότητα του σπέρματος τους μειώνεται με το πέρας της ηλικίας. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερος κατακερματισμός του DNA που παρατηρείται στο σπέρμα όσο περνούν τα χρόνια.

Συχνή εκσπερμάτωση: Η τακτική εκσπερμάτιση βελτιώνει τη γενετική ποιότητα του σπέρματος, χωρίς να μειώνει τη γονιμότητα.

Το άγχος: Σχεδόν κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει άγχος στη ζωή του. Οι περίοδοι υψηλού στρες μπορεί σίγουρα να αποτελέσουν εμπόδιο. Επιστημονικά, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης μηχανισμός μεταξύ στρες και υπογονιμότητας.

Συγκεκριμένες θέσεις σεξ: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που επηρεάζουν την πιθανότητα σύλληψης. Η σύλληψη εξαρτάται από την ποιότητα του σπέρματος και την ωορρηξία.

Οργασμός και σύλληψη: Ο οργασμός μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά δεν είναι απαραίτητος για τη σύλληψη.

Συγκεκριμένες τροφές: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που να έχουν συνδεθεί άμεσα με την υπογονιμότητα. Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή είναι γενικά ωφέλιμη για την υγεία.

Παχυσαρκία: Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από τα διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, το υπερβολικό ή το πολύ χαμηλό βάρος συσχετίζεται και με ανωορρηκτική υπογονιμότητα, ιδιαίτερα σε γυναίκες που ασκούνται εντατικά. Από την άλλη, η παχυσαρκία επηρεάζει και τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.

**Του Θωμά Γεωργιάδη MD, MSc – Ιατρός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Συνεργάτης Fertilia