wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

ICSI vs IVF !Ποια είναι η κατάλληλη επιλογή?

Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος ή μικρογονιμοποίηση (ICSI) αποτελεί μια πρωτοποριακή τεχνική η οποία  έχει βελτιώσει τη θεραπεία των ασθενών με υπογονιμότητα.

Από τη στιγμή που αναφέρθηκαν οι πρώτες  γεννήσεις με ICSI το 1992, η μικρογονιμοποίηση έγινε ο βασικός άξονας  θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας όπως επίσης  και της αντιμετώπισης της αποτυχίας γονιμοποίησης που σχετίζεται με την κλασική μέθοδο (conventional insemination).

Η μικρογονιμοποίηση είναι σήμερα η πιο συχνά εφαρμοσμένη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70 % των κύκλων που εκτελούνται παγκοσμίως . Η «κατάχρηση» του ICSI στα εργαστήρια εξωσωματικής έχει συζητηθεί  εκτενώς. Είναι όμως μια μέθοδος απαραίτητη και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (c-IVF) και η μικρογονιμοποίηση (ICSI) διαφέρουν ως προς τον τρόπο γονιμοποίησης των ωαρίων.

Στην πρώτη περίπτωση τα ωάρια μιας γυναίκας περιβάλλονται από το επεξεργασμένο δείγμα σπέρματος και αφήνονται να γονιμοποιηθούν  σε συνθήκες εργαστηρίου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο εμβρυολόγος επιλέγει ένα μόνο σπερματοζωάριο από το δείγμα σπέρματος του άνδρα και το τοποθετεί μέσα στο ώριμο  ωάριο της γυναίκας  με μικροχειρισμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) τα ποσοστά εγκυμοσυνών που προέρχονται από την κλασική εξωσωματική δεν διαφέρουν σε σχέση με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, μάλιστα είναι ελαφρώς αυξημένα 34,1% μετά από c-IVF και 32,1% μετά από ICSI .

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην Αγγλία   (NICE) συστήνει τη χρήση μικρογονιμοποίησης μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής επιβάρυνσης των παραμέτρων του σπέρματος, σε περιπτώσεις αποτυχίας γονιμοποίησης ή χαμηλής γονιμοποίησης ύστερα από την εφαρμογή κλασικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικάνικης Εταιρίας Αναπαραγωγής (ASRM) η χρήση ICSI μπορεί να είναι ωφέλιμη σε συγκεκριμένη κατηγορία  περιπτώσεων, δηλαδή,  όπου δεν υπάρχει επιβάρυνση λόγω ανδρικού παράγοντα  αλλά οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο για μονογονιδιακά νοσήματα,  σε χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων ή γονιμοποίηση ωαρίων που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική ωρίμανση  (IVM). Θα πρέπει επίσης να συμψηφιστεί η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση  της μικρογονιμοποίησης σε ασθενείς  όπου δεν υπάρχει αποδεδειγμένος  ανδρικός παράγοντας.

Τα εργαστήρια εξωσωματικής οφείλουν να εξετάζουν διεξοδικά την κάθε περίπτωση  και να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς εξατομικευμένα.

Η επιλογή μεταξύ IVF και ICSI θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα που να αποδεικνύουν τα οφέλη ή την άσκοπη χρήση της κάθε μεθόδου, ενώ το κύριο μέλημα είναι πάντα η ασφάλεια της διαδικασίας.

Στα εργαστήρια της Fertilia εφαρμόζουμε με επιτυχία όλες τις μεθόδους γονιμοποίησης λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών μας  και έχοντας στη διάθεση μας τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

**της Γιώτας Βαλέρα – Κλινική Εμβρυολόγος