wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Ανδρική υπογονιμότητα: Πού οφείλεται και πώς εντοπίζεται;

Όλο και συχνότερα στις μέρες μας τα ζευγάρια αναζητούν θεραπείες υπογονιμότητας με στόχο να φτάσουν στον ονειρικό προορισμό της απόκτησης ενός παιδιού. Το ταξίδι της γονιμότητας όμως δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση και απαιτεί υπομονή και αντοχή, αλλά κυρίως καθοδήγηση από κάποιον που, εκτός από ειδικός, θα μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες αυτής της διαδικασίας. Αυτός ο ειδικός δεν είναι άλλος από μια μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα προσεγγίζει τα ζευγάρια με φροντίδα και ανθρώπινο πρόσωπο. Στη Fertilia ακολουθούμε αυτή ακριβώς την προσέγγιση με όλα ανεξαιρέτως τα ζευγάρια και είμαστε κυριολεκτικά «δίπλα σας στο μεγάλο σας βήμα». Άλλωστε η φράση αυτή δεν είναι για μας απλώς ένα motto, αλλά μια αποστολή.

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη «υπογονιμότητα» να έρχεται στο μυαλό μας αυτόματα η γυναίκα, όμως η ανδρική υπογονιμότητα είναι μια πραγματικότητα, η οποία μάλιστα συμμετέχει ισοβαρώς στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι στην προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό πως η υπογονιμότητα οφείλεται σήμερα σε ποσοστό 40% στον γυναικείο παράγοντα,σε ποσοστό επίσης 40% στον ανδρικό καισε ένα 20% τόσο στον γυναικείο όσο και στον ανδρικό.

Ανδρική υπογονιμότητα και αίτια

Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων:

  • Ένας από αυτούς είναι η κιρσοκήλη -αιτία για το 40% της ανδρικής υπογονιμότητας- που επηρεάζει τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων και αυξάνει τις βλάβες στο DNA τους.
  • Πίσω από την ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να κρύβονται επίσης γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στο γονίδιο της κυστικής ίνωσης, που οδηγούν σε αγενεσία του σπερματικού πόρου, χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπεύθυνες για σύνδρομα όπως αυτό του Klinefelter, αλλά και μικροελλείψεις στο χρωμόσωμα Υ, που ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μέχρι του σημείου της αζωοσπερμίας.
  • Ορμονικές διαταραχές (διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ανεπάρκεια κάποιων ορμονών που επηρεάζουν τη σπερματογένεση, όπως η FSH, η LH, η τεστοστερόνη, η προλακτίνη, η TSH), αλλά και δομικές ανωμαλίες του πέους, όπως είναι ο επισπαδίας, ο υποσπαδίας και η φίμωση που μπορεί να παρακωλύσουν τη σωστή εναπόθεση του σπέρματος στον γυναικείο κόλπο, ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα του άνδρα.
  • Μεταξύ άλλων, φλεγμονές όπως οι προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα, αλλά και άλλες νόσοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα του σπέρματος και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα.
  • Η λήψη φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ, οι τραυματισμοί και οι κακώσεις στους όρχεις είναι επίσης παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν.
  • Κόντρα δε στα στερεότυπα που θέλουν τον άνδρα αναπαραγωγικό  όσο μεγάλος κι αν είναι, μελέτες έχουν δείξει πως και η ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος, άρα και στην ανδρική υπογονιμότητα.

Ανδρική υπογονιμότητα και διάγνωση

Για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας το βασικό εργαλείο είναι το σπερμοδιάγραμμα, που ελέγχει τον όγκο του σπέρματος, τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος, τον συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων την κινητικότητά τους και την μορφολογία τους. Σε γενικές γραμμές το σπέρμα πρέπει να έχει όγκο άνω των 2ml, αριθμό σπερματοζωαρίων άνω των 15 εκατομμυρίων ανά ml, συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων μεγαλύτερο των 40 εκατομμυρίων, κινητικότητα άνω του 45% γρήγορα ή μέτρια κινούμενων σπερματοζωαρίων και μορφολογία πάνω από 4% φυσιολογικά σπερματοζωάρια. Στις περιπτώσεις που το σπερμοδιάγραμμα δεν εντοπίσει σπερματοζωάρια, τότε ο άνδρας διαγιγνώσκεται με  αζωοσπερμία, η οποία μπορεί να είναι αποφρακτική ή μη.

Εκτός από το σπερμοδιάγραμμα πολλές φορές θα χρειαστεί να εξεταστεί σε μεγαλύτερο βάθος τα σπερματοζωάρια του άνδρα και αυτό γίνεται με την εξέταση του Κατακερματισμού του DNΑ των σπερματοζωαρίων DFI. Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε καπνιστές ή σε άνδρες με επιβαρυμένη υγεία, αφού υπολογίζει το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που έχουν θραύσματα στο DNA τους. Υψηλή τιμή, παθολογική στην εξέταση αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα για αποβολές στο πρώτο τρίμηνο αλλά και με χαμηλότερα ποσοστά γονιμοποίησης των ωαρίων.

Πριν όμως από το σπερμοδιάγραμμα, το ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση παίζουν σημαντικό ρόλο, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της ανδρικής υπογονιμότητας. Ο ιατρός θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα τυχόν ασθενειών του άνδρα, όπως είναι για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια και η παρωτίτιδα στο παρελθόν, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει αν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στο ανδρογεννητικό σύστημα. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται ο άνδρας θα είναι αντικείμενο διερεύνησης, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η επαφή με συγκεκριμένους περιβαλλοντολογικούς ή εργασιακούς παράγοντες, όπως βαρέα μέταλλα, βαφές και οργανικά διαλύματα, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική λειτουργία. Φαρμακευτικές αγωγές θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν, αφού ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στη σπερματογένεση. Στο πλαίσιο της κλινικής εξέτασης θα ελεγχθούν επίσης το πέος, το όσχεο, η επιδιδυμίδα και ο σπερματικός πόρος.

Ανάλογα με το αίτιο, μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κιρσοκήλης το έγχρωμο υπερηχογράφημα του οσχέου.

Πέραν της διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας και της αντιμετώπισης των εκάστοτε αιτίων που την προκαλούν, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβει ο άντρας τυχόν προβλήματα, ειδικά ενόψει κάποιας θεραπείας που ενδεχομένως να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματός του, είναι η κρυοσυντήρηση σπέρματος, μέσω της οποίας διαφυλάσσεται το γενετικό υλικό του, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι συχνά θέμα ταμπού για το ζευγάρι, πρέπει όμως να διερευνάται, ώστε εγκαίρως να εντοπίζεται και, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να αντιμετωπίζεται, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες του ζευγαριού να κάνει το όνειρο του για ένα παιδί πραγματικότητα. 

Η Fertilia προσφέρει στα ζευγάρια τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών διερεύνησης και θεραπείας της υπογονιμότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μονάδα διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό με μεγάλη εμπειρία αντιμετωπίζοντας το κάθε περιστατικό με πραγματικό ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση. Παράλληλα, η παρουσία της μονάδας εντός της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, από την διενέργεια εξετάσεων και επεμβάσεων αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, εως τον τοκετό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε  απευθείας με τη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia by Genesis στον αριθμό επικοινωνίας 2310 984 585

Fertilia

Εντός Μαιευτικής, Γυναικολογικής, Χειρουργικής κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ

Τέρμα 17ης Νοέμβρη Πυλαία,

Θεσσαλονίκη,

555 35

info@fertiliabygenesis.com

www.fertiliabygenesis.com