Φροντίδα

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις σύγχρονες γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον. Πρόκειται για διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μιας γυναίκας εξάγονται και καταψύχονται, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά.

Η Fertilia, η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, εφαρμόζει αυτή την καινοτόμο υπηρεσία -όπως και την κρυοσυντήρηση σπέρματος– διαθέτοντας όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της γονιμότητας:

1) Σε περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν ή επιβάλλεται να αναβάλουν την τεκνοποίηση για οποιοδήποτε λόγο, προσωπικό ή ιατρικό.

2) Για τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες οι οποίες έχουν ιατρικό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ωοθηκικό τους απόθεμα, όπως η υποβολή σε ογκολογική θεραπεία.

Διέγερση ωοθηκών: 

​Οι γυναίκες λαμβάνουν ορμόνες για την διέγερση των ωοθηκών τους. Σε ένα φυσιολογικό κύκλο μιας γυναίκας παράγεται ένα ώριμο ωάριο που απελευθερώνεται με την ωορρηξία στην σάλπιγγα. Σε κύκλο κρυοσυντήρηση ωαρίων χορηγούμε ορμόνες στην γυναίκα σαν αυτές που παράγει μόνη της, αλλά σε μεγαλύτερες δόσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουμε περισσότερα ωάρια να ωριμάσουν.

Στο βραχύ πρωτόκολλο, η διέγερση ξεκινάει την 2η ή την 3η μέρα του κύκλου και η πορεία της θεραπείας ελέγχεται υπερηχογραφικά και με αιματολογικό έλεγχο ορμονών. Η όλη διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 12 ημέρες και η γυναίκα που υποβάλλεται στη διέγερση ωοθηκών θα επισκεφτεί την μονάδα για έλεγχο της πορείας της 3 με 4 φορές.

Όταν τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες της έχουν ικανοποιητικό μέγεθος, τότε διενεργείται πρόκληση ωορρηξίας με χορήγηση ενέσεως ώστε να ολοκληρωθεί η ωρίμανση των ωαρίων στις ωοθήκες. Λίγο πριν γίνει ωορρηξία διενεργείται η ωοληψία. Για παράδειγμα, αν η πρόκληση ωορρηξίας γίνει Τετάρτη βράδυ, η ωοληψία θα διενεργηθεί Τετάρτη πρωί.​

Ωοληψία:

Η ωοληψία διενεργείται στις καινούργιες πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες της Fertilia, από εξειδικευμένο στην εξωσωματική γυναικολόγο. Πρόκειται για μια απλή χειρουργική διαδικασία που διαρκεί 10 με 15 λεπτά και διενεργείται με μέθη. Στην ωοληψία συλλέγεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο το υγρό από όλα τα ωοθυλακία που ανταποκρίθηκαν στην διέγερση.

Το υγρό που συλλέγεται ελέγχεται από τους εμβρυολόγους της Fertilia με στερεοσκόπιο και εντοπίζονται τα ωάρια. Η γυναίκα που υποβάλλεται στη διέφερση ωοθηκών μετά την ωοληψία παραμένει στην πολυτελή αίθουσα ανάνηψης της Fertilia για περίπου μία ώρα και ενημερώνεται από τον γυναικολόγο για τον αριθμό των ωαρίων που συνελέγησαν και τον αριθμό των ώριμων ωαρίων που καταψύχθηκαν.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων, γονιμοποίηση

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει με τον μελλοντικό της σύντροφο τα ωάρια, τότε θα προσέλθει στο κέντρο, τα ωάρια θα αποψυχθούν και θα γονιμοποιηθούν με μικρογονιμοποίηση με τα σπερματοζωάρια του συντρόφου της. Στην μικρογονιμοποίηση (ICSI – Intracytoplasmic sperm injection) ο εμβρυολόγος τοποθετεί με ειδική βελόνα σε κάθε ώριμο ωάριο ένα σπέρμα.

Τα ωάρια που γονιμοποίηθηκαν θα δημιουργήσουν έμβρυα που θα αναπτυχθούν στο σύγχρονο εργαστήριο της Fertilia και τα ζευγάρια ενημερώνονται από το επιστημονικό προσωπικό για την πορεία τους και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η εμβρυομεταφορά, η οποία διενεργείται στην χειρουργική αίθουσα της Fertilia, από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Η εμβρυομεταφορά είναι μια ανώδυνη απλή διαδικασία που διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Ο γυναικολόγος με την καθοδήγηση κοιλιακού υπερήχου τοποθετεί το έμβρυο μέσα στην κοιλότητα της μήτρας με έναν ειδικό καθετήρα.

Η απόφαση για το αριθμό των εμβρύων και το χρόνο της τοποθέτησης (3η ή 5η μέρα μετά την ωοληψία) λαμβάνεται από τον γυναικολόγο σε συνεργασία με τον εμβρυολόγο και ύστερα από συζήτηση  με το ζευγάρι.

Τα επιπρόσθετα έμβρυα θα καταψυχθούν με σύγχρονες και ασφαλείς τεχνικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια άλλη προσπάθεια.

Η γυναίκα που καταψύχει τα ωάριά της αν επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιήσει σπέρμα δότη για την γονιμοποίησή της. H Fertilia διατηρεί συνεργασία με τράπεζες σπέρματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η Fertilia παρέχει τη δυνατότητα και για κρυοσυντήρηση σπέρματος, μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να διαφυλάξουμε το γενετικό υλικό του άντρα σε περιπτώσεις που πρόκειται να ακολουθήσει κάποια θεραπεία που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην ποιότητα του σπέρματός του.  

Κοντά σας

Σεβασμός