feather-2
wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσω παιδί μετά τα 40;

*της Δήμητρας Κύρου, γυναικολόγου, ειδικού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Το δικαίωμα στην μητρότητα και την τεκνοποίηση είναι αναφαίρετο για κάθε γυναίκα.

Ωστόσο στη δύσκολη εποχή που ζούμε, γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές, η τεκνοποίηση είναι γεγονός ότι καθυστερεί για τις περισσότερες γυναίκες. Μερικές φορές αποτελεί επιλογή του ζευγαριού, λόγω σπουδών ή καριέρας, ή απότοκος διαφόρων κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, όπως μία οικονομική κρίση, ή υγειονομική όπως αυτή που ζούμε, ή ακόμη και το ενδεχόμενο ένας σύντροφος να βρεθεί σε ανεργία. Έτσι, μία γυναίκα που αποφασίζει να μείνει έγκυος στα 40 της ή στα 40 και κάτι, αρχίζει να μοιάζει φυσιολογικό, ή και κανονικό στην εποχή μας… Βεβαίως στην περίπτωση αυτή, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, υπομονή και η απόλυτη εξειδίκευση ενός έμπειρου και καταρτισμένου γιατρού, ειδικού σε ζητήματα εξωσωματικής.

Γιατί η γονιμότητα, έχει τους δικούς της κώδικες.

Ας διαβάσουμε με προσοχή, τι μας λέει η κυρία Δήμητρα Κύρου, γυναικολόγος, ειδική στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή*.

Η πρώτη προσπάθεια τεκνοποίησης για τη γυναίκα ξεκινά πολλές φορές στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας της ζωής της, αφού στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες οι ρόλοι που καλείται να υποστηρίξει καθημερινά είναι πολλοί, με πρωταγωνιστικό τον επαγγελματικό, και συχνά οδηγούν στην αναβολή της απόφασης για ένα παιδί. Παρόλο που η εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι δυνατή χωρίς θεραπεία γονιμότητας, οι πιθανότητες της γυναίκας να συλλάβει είναι χαμηλότερες από αυτές που θα είχε, αν διένυε τη δεύτερη ή την τρίτη δεκαετία της ζωής της. Αυτό σημαίνει, αν και δεν είναι αδύνατο, ότι σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, προκειμένου να μείνει έγκυος.

Η σχέση γυναικείας γονιμότητας και ηλικίας

Γιατί όμως η γονιμότητά σας μειώνεται με την ηλικία; Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων που έχετε είναι περίπου 6-7 εκατομμύρια, στην 20η εβδομάδα της κύησης, όταν σας κυοφορεί ακόμα η μητέρα σας. Κατά τη γέννηση σας ο αριθμός ωαρίων θα μειωθεί σε μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο. Κατά την εφηβεία τα ωάρια φτάνουν τα 300.000-500.000 ωάρια. Από αυτόν τον αριθμό, μόνο 300 ωάρια θα είναι πλήρως ώριμα και θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Καθώς μεγαλώνετε, ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό ανευπλοειδίας τους. Και καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας γίνονται λιγότερο ευαίσθητες στις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση της ωορρηξίας. Έτσι, παρόλο που μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία αισθάνεται και είναι νεότατη, οι ωοθήκες της έχουν άλλη άποψη. Είναι ενδεικτικό πως η γυναικεία γονιμότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της μεταξύ 20 και 25 ετών και έκτοτε η πορεία της είναι καθοδική. Μάλιστα, μετά την ηλικία των 35 μειώνεται σημαντικά, ενώ μετά τα 40 οι πιθανότητες περιορίζονται ακόμα περισσότερο.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Εάν είστε γυναίκα άνω των 40 ετών και προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να μην καθυστερείτε την αναζήτηση ιατρικών συμβουλών από ειδικό. Μετά από ειδικές εξετάσεις, ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε φυσιολογικά για λίγους ακόμα μήνες ή να προχωρήσετε σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πρέπει να γνωρίζετε πως η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης και η δημιουργία εξατομικευμένης θεραπευτικής στρατηγικής θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν είστε άνω των 40 ετών και έχετε πάρει την απόφαση να προσπαθήσετε να αποκτήσετε ένα παιδί, θα πρέπει να ενημερωθείτε για όλα τα δεδομένα από μια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή, που δεν είναι άλλη από τον ειδικό γυναικολόγο.

*Κύρου Δήμητρα, MD,PhD

Γυναικολόγος – Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Μετεκπ/θείσα στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Φλαμανδόφωνου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. τ.Επιμελήτρια CRG-UZ Brussels

Διδάκτωρ Αναπαραγωγικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Βρυξελλών και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης