Τι είναι η αζωοσπερμία και πως διαγιγνώσκεται;
Αζωοσπερμία ονομάζεται η πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων σε δυο ξεχωριστά δείγματα σπέρματος από εκσπερμάτιση μετά από φυγοκέντριση. Αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή ανδρικής υπογονιμότητας και επηρεάζει σχεδόν το 1% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού και το 10-15 % των ανδρών με υπογονιμότητα.
Η αζωοσπερμία ταξινομείται σε αποφρακτική (OA) και μη αποφρακτική (NOA), αυτή η διαφοροποίηση είναι κλινικά σημαντική και επηρεάζει τη διαχείριση των ασθενών και τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Η αποφρακτική αζωοσπερμία (OA) είναι το αποτέλεσμα απόφραξης της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού, που οδηγεί σε πλήρη απουσία σπέρματος στην εκσπερμάτιση και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% όλων των περιπτώσεων αζωοσπερμίας. Μπορεί να προκύψει απο λοιμώξεις, γονόρροια, χλαμύδια, αδενοϊούς κα. συγγενείς ανωμαλίες, αμφοτερόπλευρη απουσία του σπερματικού πόρου και ιδιοπαθή απόφραξη της επιδιδυμίδας ή ιατρογενή τραυματισμό, τραυματισμό του σπερματικού αγγείου κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Η μη αποφρακτική αζωοσπερμία (NOA) προκύπτει από σοβαρά ελαττώματα στην σπερματογένεση που συνήθως προκύπτουν από πρωτοπαθή δυσλειτουργία των όρχεων, αλλά μπορεί επίσης να προκύψουν από βλάβη του υποθαλάμου ή της υπόφυσης.
Η πρώτη περίπτωση (ΟΑ) έχει καλή πρόγνωση και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είτε με χειρουργική αποκατάσταση είτε με μεθόδους εξωσωματικής, με λήψη σπέρματος και μικρογονιμοποίηση (ICSI).
Αντίθετα, η ΝΟΑ, κυρίως λόγω ανεπάρκειας των όρχεων, παρουσιάζει πιο χαμηλή πρόγνωση. Η συλλογή σπέρματος από βιοψία όρχεως (TESE/micro-TESE) και η μικρογονιμοποίηση (ICSI) αποτελούν μια μέθοδο αντιμετώπισης ωστόσο τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλουν και η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει μη αναστρέψιμη. Η σπερματογένεση μπορεί να διαταραχθεί τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί να συλλεχθεί βιώσιμο σπέρμα.
Εδώ στη Fertilia πραγματοποιείται εξατομικευμένη προσέγγιση των ανδρών με αζωοσπερμία που στόχο έχει την σωστή διάγνωση και διαχείριση της προσπάθειας.
Το εμβρυολογικό μας εργαστήριο σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους κλινικούς γιατρούς, ενδοκρινολόγους, ουρολόγους και γυναικολόγους και με προηγμένες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, διαθέτει διάφορες επιλογές γονιμότητας για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη λόγω ανδρικής υπογονιμότητας, ακόμη και αζωοσπερμίας.
**Της Γιώτας Βαλέρα, κλινική εμβρυολόγος Fertilia