wooden-01
wooden-02
διαβάστε το άρθρο

Σύλληψη: Ανησυχίες και προβληματισμοί στον δρόμο προς την εγκυμοσύνη

‘Ο ιατρός μου είπε ότι είχα καλά έμβρυα αλλά δεν είχα εγκυμοσύνη τελικά. Μήπως φταίει η μήτρα μου;

Σε κάποιες μέλλουσες μητέρες, η μήτρα παρουσιάζει έντονες ανατομικές ανωμαλίες οι οποίες αποτελούν αιτία αποτυχίας στην εμφυτευση του εμβρύου όπως το διάφραγμα της μήτρας ή δίκερως μήτρα καθώς και η παρουσία υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων και ευμεγεθων πολυπόδων.

Ακόμα και να διαπιστωθεί κάποιο τέτοιο ευρημα με την 3D υπερηχογραφική εξέταση, μπορεί να διορθωθεί με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.

“Έμεινα έγκυος πολύ γρήγορα στο 1ο παιδί γιατί δεν μπορώ να μείνω στο 2ο;”

Αν μια γυναίκα έμεινε εύκολα έγκυος στo 1o της παιδί, δε σημαίνει αυτό ότι μπορεί εξίσου εύκολα να αποκτήσει και 2ο. Είναι δεδομένο ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να μείνει έγκυος γιατί  τα ωάρια  της είναι λιγότερα σε αριθμό και χαμηλότερης ποιότητας.

Επίσης αν προκύψουν αλλαγές στην υγεία της γυναίκας, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της. Για παράδειγμα, αν προκύψουν προβλήματα ενδοκρινολόγικά, αν χρειαστεί να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν κάνει κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθειά της για δεύτερο παιδί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και την πτώση της γονιμότητας του άντρα καθώς μεγαλώνει. Η ανδρικός παράγοντας είναι συχνό αίτιο υπογονιμότηας σε ζευγάρια που απέκτησαν παιδί με φυσιολογική σύλληψη και αδυνατούν να επιτύχουν 2η εγκυμοσύνη.

Είμαι πάνω από 40 χρονών. Μπορώ τώρα να καταψύξω τα ωάρια μου;

Και οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν την δυνατότητα να  κρυοσυντηρήσουν  τα ωάρια τους. Πρέπει όμως ο ειδικός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής βασιζόμενος στο ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας να της εξηγήσει  με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης μετά από την απόψυξη αυτών των ωαρίων.

Η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται με γοργούς ρυθμούς μετά τα 40.  Θα χρειαστούν περισσότεροι κύκλοι διέγερσης των ωοθηκών για να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων για κρυοσυντήρηση, για άλλες γυναίκες  περισσότεροι φυσικοί κύκλοι και σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας τους θα είναι χαμηλότερα. Με λίγα λόγια χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ρεαλιστικές προσδοκίες!

Όσο πιο σύντομα  πάρα μια γυναίκα την απόφαση για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων της τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Καλύτερη ποιότητα ωαρίων, περισσότερα ωάρια, υψηλότερα ποσοστά επίτευξης μια εγκυμοσύνης στο μέλλον.

‘ Μπορώ να προχωρήσω στην διαδικασία της δωρεάς ωαρίων αν έχω μπει στην εμμηνόπαυση; Ή όλα έχουν τελειώσει για μένα; “

H περίοδος της γυναίκας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Οποιαδήποτε γυναίκα έχει μία φυσιολογική μήτρα χωρίς ανατομικές ανωμαλίες , με περίοδο ή χωρίς, είναι κατάλληλη για αποδοχή δωρεάς ωαρίων.

Η μήτρα της γυναίκας δεν γερνάει, οι ωοθήκες της όμως ναι. 

*Δήμητρα Κύρου, Ιατρός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιστημονική Σύμβουλος Fertilia